Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική Ελλάδα στη Φλωρεντία

Εργα του Δημήτρη Μυταρά και έκθεση των παιδιών του «Εικαστικού Εργαστηρίου Χαλκίδας» θα φιλοξενηθούν στο «Παλάτσο Βέκιο»

Ο Δημήτρης Μυταράς
Ο Δημήτρης Μυταράς
Στο περίφημο «Παλάτσο Βέκιο» της Φλωρεντίας, για πρώτη φορά, θα φιλοξενηθούν, από τις 11 Ιούλη έως τις 26 Αυγούστου, δύο σημαντικές ελληνικές εκθέσεις εικαστικής δημιουργίας, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα των ελληνικών υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών, οργανώνονται από το Δήμο Φλωρεντίας και εντάσσονται στις κορυφαίες καλοκαιρινές εκδηλώσεις της πόλης, με τη συνεργασία του Δήμου Χαλκίδας. Πρόκειται για έκθεση έργων του διακεκριμένου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά (επιλογή έργων του φιλοτεχνημένων τα τελευταία 30 χρόνια), αφ' ενός, και αφ' εταίρου για ομαδική έκθεση παιδικής εικαστικής δημιουργίας του «Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας» - το οποίο διευθύνει η Ζ. Μυταρά («μητέρα των Εικαστικών Εργαστηρίων του ΥΠΠΟ») και στο οποίο διδάσκουν η ίδια και ο Δ. Μυταράς. Η έκθεση έχει ήδη διαφημιστεί σε πόλεις της Ιταλίας, με διανομή φυλλαδίων και πόστερ του Δ. Μυταρά και θα παρουσιαστεί και σε Παιδικά Μουσεία και άλλων ιταλικών πόλεων.

Ο υπουργός Πολιτισμού, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση και τη σημασία των δύο εκθέσεων, των συνοδευτικών τους εκδηλώσεων, της έκδοσης καταλόγων των εκθέσεων, υπογράμμισε την προσφορά του ζεύγους Μυταρά στην εικαστική καλλιέργεια των παιδιών της Χαλκίδας. Αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των «Εικαστικών Εργαστηρίων» και στην προοπτική της αξιοποίησής τους από το Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων (ένα από τα δέκα Δίκτυα της «Επικράτειας Πολιτισμού») και την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα».

Ο Δ. Μυταράς υπογράμμισε ότι η Φλωρεντία είναι το «κέντρο» της Τέχνης της Αναγέννησης, το γεγονός ότι ελληνικά έργα θα «συνευρεθούν» με έργα του Μικελάντζελο, την «αλληλουχία» του ελληνικού και ιταλικού πολιτισμού και την ελπίδα μιας μόνιμης ελληνοϊταλικής πολιτιστικής συνεργασίας.

Η Ζ. Μυταρά εξέφρασε την ελπίδα το «Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας» (δημιουργήθηκε το 1978 από τον Ι. Σοανό και υπάγεται στα Εικαστικά Εργαστήρια του ΥΠΠΟ), να ανοίξει τα φτερά του προς μεγάλα ευρωπαϊκά εικαστικά κέντρα. Μίλησε για το ελληνικό «φως» και «μέτρο» των έργων των παιδιών, για την «όαση» των εικαστικών εργαστηρίων και για την καλλιέργεια και επιστημονική και καλλιτεχνική εξέλιξη των παιδιών που περνούν από εργαστήρια.

Ο δήμαρχος Χαλκίδας, Χ. Μανιάτης, μίλησε για την «επιστροφή» των Χαλκιδέων στην Ιταλία, μετά από 2.500 χρόνια, και για τα 5.000 παιδιά που πέρασαν κατά τα 22 χρόνια λειτουργίας του Εργαστηρίου, στο οποίο συμπαραστέκεται ο δήμος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ