Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνάντηση υπουργού - Αρχιεπισκόπου για τα Θρησκευτικά

Το ζήτημα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μετά το «θόρυβο» και τη συζήτηση που άνοιξε για απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής των μαθητών από το συγκεκριμένο μάθημα, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως «υπάρχει συναντίληψη» με την Εκκλησία και «δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες».

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ακροατή στο ρ/σ «στο Κόκκινο» την περασμένη βδομάδα είχε υποστηρίξει πως «δεν μπορεί να δηλώνει κανείς, να πρέπει να υπογράφει κάτι σε δημόσιο έγγραφο τι είναι ή τι δεν είναι», συμπληρώνοντας «κακώς δεν το καταργήσαμε και πρέπει να το καταργήσουμε άμεσα». Πρόκειται για αναφορά στην ισχύουσα εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία για να πάρει ένας μαθητής απαλλαγή από το μάθημα πρέπει οι γονείς του να δηλώσουν εγγράφως ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, καθώς το μάθημα είναι υποχρεωτικό για τους χριστιανούς ορθόδοξους.

Ακολούθησε η έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου, που επικαλέστηκε το Σύνταγμα και έκανε λόγο για «ανοησίες», με την αναπληρώτρια υπουργό να κάνει τελικά λόγο για παραποίηση των δηλώσεών της.

Χτες, ο Ν. Φίλης σημείωσε πως «η αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που έχει τεθεί και από εκπαιδευτικούς και από τα αρμόδια όργανα της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, μπορεί να επιτευχθεί». «Είμαστε σε μια περίοδο που η θρησκεία διαδραματίζει ρόλο αγαθό και ηθικό για να αναφερθούμε στην περίπτωση τη δική μας, αλλά και ρόλο που πολλές φορές οδηγεί σε μισαλλόδοξες καταστάσεις και πολέμους, για να αναφερθούμε στην περίμετρό μας. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και να δούμε τι σημαίνει διδασκαλία των Θρησκευτικών στη σημερινή πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά από τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ