MotionTeam |
Την ίδια ώρα, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, που είχαν αντιδράσει στο συγκεκριμένο σχέδιο, συνεχίζουν τις αντεγκλήσεις όπως και η Κροατία με τη Σερβία. Η ουγγρική κυβέρνηση, του εθνικιστή Βίκτορ Ορμπαν, ανακοίνωσε δε ότι ολοκλήρωσε την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στα σύνορα με την Κροατία.
Χτες, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σερβία, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και επισκέφθηκαν μαζί κέντρο υποδοχής μεταναστών στη σερβική πόλη Σιντ, κοντά στα σύνορα με την Κροατία. Ο επίτροπος σημείωσε ότι η Σερβία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το κύμα των μεταναστών, όπως επίσης και ότι «νέα σύνορα και τείχη δεν είναι αυτά στα οποία βασίζεται η λειτουργία της Ευρώπης».
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, που είναι ο πιο συχνός προορισμός των προσφύγων, αποφασίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διατίθεται το ποσό των 670 ευρώ το μήνα, ανά πρόσφυγα, προς τα ομόσπονδα κρατίδια. Αυτό αποφασίστηκε μετά από συνάντηση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Ο υπολογισμός της κυβέρνησης, όπως τόνισε η Α. Μέρκελ μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε επτά ώρες, έχει γίνει με βάση 800.000 πρόσφυγες και κατά μέσο όρο πέντε μήνες αναμονή για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Επιπρόσθετα, θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και 350 εκατομμύρια ευρώ για τη φροντίδα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.
Επίσης, η Πολωνία, που αρχικά αντιδρούσε, ανακοίνωσε τελικά ότι θα δημιουργήσει καταυλισμούς για 7.000 Σύρους και Αφρικανούς πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, κοντά στα σύνορά της με το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία (με περίπου 450.000 κατοίκους), όπως ανακοίνωσε χτες ένα πολωνικό κέντρο πολιτισμού.
«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι κρατικοί οργανισμοί θα συλλέξουν καταλόγους χώρων οι οποίοι θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες (...) Εχει επιβεβαιωθεί ανεπίσημα ότι αρκετές πόλεις στις περιοχές της Βάρμια και Μασουρία συμμετέχουν», ανέφερε το κέντρο σε δήλωσή του.
Η ρωσική υπηρεσία περιπολίας στα σύνορα ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ Νόβοστι» ότι ήταν ενήμερη για το πολωνικό σχέδιο μετεγκατάστασης αλλά πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ του ρωσικού θύλακα της Βαλτικής και της περιφέρειας Βάρμιας - Μασουρίας δεν έχουν εντατικοποιηθεί.