Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στο «στόχαστρο» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό επιβεβαίωσε η επίσκεψη Νούλαντ, ενώ η Μόσχα δηλώνει πως δε θα δεχτεί «τις εγγυήσεις του ΝΑΤΟ»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για «πραγματικά παραγωγική συνάντηση» μίλησε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, βγαίνοντας χτες το μεσημέρι από το προεδρικό Μέγαρο όπου την είχε δεχτεί ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης.

Η Νούλαντ τόνισε ακόμα ότι «οι ΗΠΑ είναι πραγματικά ενθαρρυμένες από τη σκληρή δουλειά που οι δύο ηγέτες κάνουν για την ειρήνη» και υποστήριξε: «Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές μιας συμφωνίας στην Κύπρο από τους Κύπριους για τους Κύπριους. Ο ρόλος μας είναι να υποστηρίξουμε αυτή τη δυνατή διαδικασία που υπάρχει και για αυτό είμαστε εδώ σήμερα», προσθέτοντας ακόμα ότι «η διμερής μας σχέση με το νησί αναπτύσσεται στον τομέα της οικονομίας, στον τομέα της ασφάλειας» και εκφράζοντας την ... ευχή «ολόκληρος ο λαός της Κύπρου να επωφεληθεί επίσης από αυτό».

Πέρα απ' τα παραμύθια περί «οφέλους του λαού» επιβεβαιώνεται ότι η κρίσιμη γεωστρατηγική θέση του νησιού αξιοποιείται για τη «διευθέτηση» διαφόρων αναμετρήσεων στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. βλέπε ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και χρησιμοποίηση «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» για αλλαγές σε Συρία κ.τ.λ.)

Η διήμερη επίσκεψη επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον μένει σταθερά «προσηλωμένη» και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που αναβαθμίζεται σε σημασία και για τις εξελίξεις σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια. Μάλιστα, στην ατζέντα της συνάντησης Νούλαντ - Αναστασιάδη ήταν και θέματα Ενέργειας και Ασφάλειας, αλλά και διμερών σχέσεων, ωστόσο δεν υπήρξαν σχετικές δηλώσεις ή διευκρινίσεις. Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι στις 29 Σεπτέμβρη, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ν. Αναστασιάδης θα συναντήσει στη Νέα Υόρκη τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική των συμφερόντων που «διασταυρώνονται» στην ευρύτερη γειτονιά ήταν η συνέντευξη που έδωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάντζι, υπογραμμίζοντας ότι όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού «η Ρωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εγγυήσεις του ΝΑΤΟ». Επιβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις προσπάθειες προώθησης συνεργασιών και ισορροπιών προς όφελος των δικών της επιδιώξεων, υποστήριξε ότι «στις διαπραγματεύσεις κρατάμε ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Κάνουμε έκκληση και στις άλλες πλευρές να μην επιβάλλουν στη μία ή την άλλη πλευρά κανέναν όρο».

Οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, δεδομένου και του ότι οι επαφές των δύο πλευρών θα εντατικοποιηθούν όπως δήλωσε χτες ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που μεταξύ άλλων επισήμανε - σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ - ότι υπάρχει ειδική έμφαση αυτή την ώρα στην οικοδόμηση οικονομικής υποστήριξης για μια λύση, θέμα για το οποίο θα έχει πολλές συναντήσεις τις επόμενες βδομάδες στη Νέα Υόρκη. Τέλος, χτες πραγματοποίησε επίσκεψη στα Κατεχόμενα ο νέος (διορίστηκε τον Αύγουστο) αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλούσι Ακάρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ