Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διευρύνεται η τρομοκράτηση του λαού

Απαγόρευση κυκλοφορίας και στο Ντιγιαρμπακίρ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Επεκτείνεται ο στρατιωτικός κλοιός που «σφίγγει» πρώτα απ' όλα γύρω από τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του στρατού και του ΡΚΚ εντείνονται και μια σειρά γειτονιές μεγάλων πόλεων δείχνουν να μετατρέπονται σε πεδία μαχών.

Την Κυριακή, επιβλήθηκε για δεύτερη φορά απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Τσίζρε (στα σύνορα με Συρία και Ιράκ), ενώ τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 20 άμαχους νεκρούς. Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε την Κυριακή και στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής (και με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά για το HDP). Ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επανέλαβε ότι πρέπει να ξεκινήσουν πάλι διαπραγματεύσεις μεταξύ αρχών και ΡΚΚ (θέση που στηρίζουν και ΕΕ και ΗΠΑ).

Το Σάββατο, επίσης, ολοκληρώθηκε το 5ο τακτικό συνέδριο του AKΡ (που κυβερνά τη χώρα από το 2001 και ήρθε πρώτο στις εκλογές του περασμένου Ιούνη, αλλά για πρώτη φορά όχι αυτοδύναμο). Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν τελικά ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη, πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση «βασισμένη στις αντιλήψεις του AKP», έχοντας νωρίτερα προσθέσει ότι «η χώρα χρειάζεται μονοκομματική κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ