Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Δομές - «φαντάσματα» με θύματα εργαζόμενους κι αποδέκτες υπηρεσιών

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου
Στο ζωτικής σημασίας αίτημα για άμεση επίλυση του άθλιου θεσμικού πλαισίου που διέπει από τη γέννησή τους τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και ταλανίζει πάνω από δέκα χρόνια 400 εργαζόμενους και το σημαντικότατο - παρά τις δυσκολίες - έργο που προσφέρουν, επικεντρώθηκε το Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΠ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν τις προηγούμενες μέρες. Ενα από τα πρώτα πράγματα που έσπευσαν να καταγγείλουν οι εργαζόμενοι, είναι ο εμπαιγμός που υπέστησαν κι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ «έσκιζε τα ιμάτιά του», μοιράζοντας υποσχέσεις για άμεση επίλυση του θεσμικού προβλήματος. Τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου, Νίκος Λάιος, Αλέξανδρος Σταθακιός, Γιώργος Λεχουρίτης, Ιωάννα Μαρίνου και Σπύρος Σασσάνης, υπογράμμισαν ότι η επίλυση του θεσμικού δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, «αλλά και να είχε, πάλι δίκαιο θα ήταν να λυθεί», ωστόσο «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έκανε αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί, αλλά δεν έκανε ή καν πρότεινε τίποτα».

Η εκτίμηση του ΔΣ του Σωματείου είναι πως όλες οι «καθυστερήσεις» (για την έκδοση και υπογραφή ΚΥΑ, συγκρότηση και σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθηση των ΚΠ, για τα οποία αναφερόμαστε αναλυτικά παρακάτω) οφείλονται μεν σε διάφορους λόγους, ωστόσο κεντρικός λόγος είναι ότι μια σειρά διαχρονικών συμφερόντων επιθυμούν να μην υπάρχει στέρεος, ενιαίος, αυτόνομος και δημόσιος πυλώνας πρόληψης της εξάρτησης, αλλά να παραμείνουν οι ξεχωριστές, χαώδεις, εξαρτημένες και χειριζόμενες 67 αστικές εταιρείες - μαγαζιά ή όσες από αυτές αντέξουν στις πολιτικές των μνημονίων.

Η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, έχει ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της δουλειάς σε υποστελεχωμένες δομές, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην επαγγελματική εξουθένωση. Να σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ), καθώς οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα αλλά και την ουσία του έργου και των υπηρεσιών που αφορούν την πρόληψη, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, ακόμη κι αυτών των κουτσουρεμένων δομών που υπάρχουν και την ίδια στιγμή η στρατηγική και η πολιτική τους συμπλέει στην εξαθλίωση του λαού, ενδυναμώνοντας τις αιτίες που γεννούν κι αναπαράγουν την τοξικοεξάρτηση.

Η πρόληψη αφορά τη στάση ζωής που πρέπει να διαμορφωθεί κόντρα στο κλίμα «ανθρωποφαγίας» κι ατομικισμού που καλλιεργείται στις συνεχιζόμενες συνθήκες διάρρηξης των δεσμών, φτωχοποίησης, αποξένωσης, έλλειψης νοήματος και προοπτικών, είπαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι. Συνέχεια όλων αυτών φαίνεται να είναι η συνέχιση των καθυστερήσεων στην επιχορήγηση των Κέντρων Πρόληψης. Οπως σημείωσε το ΔΣ του Σωματείου, «η 3η δόση του υπουργείου Εσωτερικών, που βάσει Προγραμματικής Σύμβασης έπρεπε να έχει καταβληθεί τον Ιούλη του 2015, δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί, εντείνοντας τα ήδη σωρευμένα προβλήματα (απλήρωτοι/-ες εργαζόμενοι/-ες, οφειλές σε ΙΚΑ και Εφορίες)». Υπενθυμίζουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης Πιερίας δε λειτουργεί λόγων οφειλών στο ΙΚΑ και στη ΔΟΥ. Αντίστοιχο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα 72 Κέντρα Πρόληψης, καθώς η πλειοψηφία των προβλημάτων είναι απόρροια του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει.

Παράλληλα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το γραφείο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας για την καθυστέρηση έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που όφειλε να έχει ολοκληρωθεί - σε συνέχεια διάταξης νόμου ψηφισμένου το Μάρτη του 2015 - και αφορά τον ορισμό μιας νομότυπης και ενιαίας διαδικασίας ένταξης των εργαζομένων σε κοινό μισθολόγιο. Χωρίς αυτήν την ΚΥΑ δεν υφίσταται καν ενιαίος τρόπος υπαγωγής σε μισθολόγιο, δεν προσδιορίζονται προϋπηρεσίες και αρμοδιότητες, δε ρυθμίζονται κρίσιμα ζητήματα που συσσωρεύτηκαν ως την ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια, δεν μπορούν να προϋπολογιστούν και να απολογιστούν οι δαπάνες των δομών και καθυστερούν περαιτέρω οι υπογραφές διμερών συμβάσεων μεταξύ ΟΚΑΝΑ και κάθε Κέντρου Πρόληψης, καθιστώντας τα Κέντρα Πρόληψης δομές - «φαντάσματα», στα όρια του νόμου. Παρότι και το υπουργείο Υγείας (εποπτεύων φορέας πια) και ο ΟΚΑΝΑ (επιστημονικός επόπτης και συμβαλλόμενος στις ανύπαρκτες συμβάσεις συνεργασίας) είναι ολοφάνερα έκθετοι, ωστόσο η ΚΥΑ κλείστηκε στα συρτάρια. «Δε ζητάμε κάτι παράλογο, να εφαρμόσουν το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν», είπαν οι εργαζόμενοι χαρακτηριστικά.

Μόνο την τελευταία βδομάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά από πιέσεις του Σωματείου, υπήρξε ξεμπλοκάρισμα. Το αποκορύφωμα του εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων έγινε στις 27 Αυγούστου, όταν η ΚΥΑ υπογράφηκε από τους τότε υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, αλλά δεν έγινε δεκτή από το Εθνικό Τυπογραφείο, λόγω ...προθεσμίας κατάθεσης εγγράφων στο όριο της αντικατάστασης της κυβέρνησης από υπηρεσιακή.

Βαρύτατες ευθύνες καταλόγισαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου στην κυβέρνηση και για την καθυστέρηση συγκρότησης και σύγκλησης της Επιτροπής Παρακολούθησης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης (συνεδρίασε μόνο μία φορά στους 7 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), καθώς και της συγκρότησης ομάδας εργασίας για την επεξεργασία Ενιαίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης (προβλεπόμενου από νόμο του... 2011 και από την τρέχουσα κεντρική Προγραμματική Σύμβαση που το υπουργείο Υγείας έχει υπογράψει). Με τις καθυστερήσεις αυτές, το μόνο όργανο που μπορεί να ασκεί πραγματικά κάποια εποπτεία στα Κέντρα Πρόληψης δε λειτουργεί, ενώ οι 67 αστικές εταιρείες αφήνονται να λειτουργούν η καθεμιά όπως επιθυμεί το δικό της ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έκλεισαν, καλώντας την υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει την ΚΥΑ για το μισθολογικό των Κέντρων Πρόληψης και να συγκροτήσει την ομάδα εργασίας για τον Εσωτερικό Κανονισμό, ως όφειλε αλλά δεν έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αγωνιστούν από κοινού με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης, ενώ η εργαζόμενη στο 18 ΑΝΩ, Μαρία Χλωρού, εκτίμησε ότι η επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, αλλά και του 18 ΑΝΩ, παρότι δεν έχει οικονομικό κόστος, δεν προχωρά διότι οι ασκούμενες πολιτικές δε θέλουν να έχουν δημόσιες υπηρεσίες υγείας με έμπειρο προσωπικό, πάγια παροχή υπηρεσιών και άρα πάγια έξοδα, αλλά μόνο ιδιωτικές εταιρείες και ΜΚΟ, με κακοπληρωμένο και «ευέλικτο» προσωπικό και υπηρεσίες «μιας χρήσης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org