Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
Η Υγεία στις δίνες του ... Ποταμιού

Πλήρη προσαρμογή των δημόσιων μονάδων Υγείας στην επιχειρηματική λειτουργία, παίρνοντας ως παράδειγμα τι ισχύει και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, υπόσχεται το Ποτάμι στο πρόγραμμά του για την Υγεία, βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με τα υπόλοιπα κόμματα που υποστηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και άρα τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στο κριτήριο «κόστος - όφελος», ώστε οι ανάγκες του λαού να μην «κοστίζουν» στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο κράτος τους. Με «αξιολόγηση» της λειτουργίας τους και των εργαζομένων με τα κριτήρια της επιχειρηματικότητας, από τα οποία θα εξαρτάται η «βιωσιμότητά» τους. Είναι πρόγραμμα από το οποίο λείπουν εντελώς έννοιες όπως «κοινωνικές ανάγκες και δικαιώματα», θέσεις όπως η «κατάργηση των πληρωμών από τους ασθενείς». Δεν πρόκειται για «Ποτάμι», αλλά για πραγματικό τσουνάμι που επιχειρεί να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει στα δημόσια νοσοκομεία.

Για τα δημόσια νοσοκομεία λέει:

  • «Νοσοκομεία ανεξάρτητα, αυτοδιοικούμενα», δηλαδή απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότησή τους και ολοκληρωτική λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, έσοδα - έξοδα, ασθενείς - πελάτες, λίγους και φτηνούς εργαζόμενους. Θυμίζουμε το νόμο της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επί υπουργίας Βορίδη, «Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία"», που προβλέπει τη σταδιακή «απαγκίστρωση» του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Θυμίζουμε, επίσης, πως αντίστοιχο είναι το σύστημα στη Γερμανία, όπου τα νοσοκομεία δε χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και λειτουργούν ξεκάθαρα με κριτήριο τη μείωση κόστους και την αύξηση κέρδους.
  • «Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση νοσοκομειακών μονάδων με συγχωνεύσεις» και «αλληλοκάλυψη». Είναι ακριβώς αυτό που λέει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί να υπάρχουν 2 παθολογικές κλινικές σε ένα νομό και να υπολειτουργούν, λόγω π.χ. έλλειψης προσωπικού; Να συγχωνευτούν σε μία. Δηλαδή κατάργηση τμημάτων, κλινικών, κρεβατιών.
  • Αυτή είναι η «αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία με εξορθολογισμό των δαπανών» των νοσοκομείων, «μέσα από το σύγχρονο management». Είναι η κυρίαρχη και στην ΕΕ λογική «κόστος - όφελος», όπου οι δημόσιες δομές διατηρούνται και αναπτύσσονται στο βαθμό που είναι «συμφέρουσες», ανταποδοτικές και δεν «επιβαρύνουν» το κράτος. Οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες δεν αποτελούν κριτήριο.

Για τους υγειονομικούς και τους άλλους εργαζόμενους στην Υγεία:

  • «Αναδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα». Σύμφωνα με το Ποτάμι, πρέπει να ξεπεραστούν οι «αγκυλώσεις» - όπως είπε και ο πρώην υπουργός, Π. Κουρουμπλής - της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη κυριαρχούν οι εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο», με συμβάσεις, μπλοκάκια, εργολαβικά συνεργεία, κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας. Από την επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου χαμένοι είναι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς, αφού το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να επιβιώνει από την πώληση των υπηρεσιών του στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών μειώνεται για να μην «πιάνουν» το κρεβάτι, ενώ με το προσωπικό να εναλλάσσεται και να μειώνεται διαρκώς, οι υπηρεσίες υποβαθμίζονται.
  • Τέλος, αποτελεί πρόκληση για τους υγειονομικούς, που η εντατικοποίηση της δουλειάς τους έχει «χτυπήσει κόκκινο», δουλεύουν χωρίς ρεπό, τους οφείλονται δεδουλευμένα (νυχτερινά, αργίες, εφημερίες), να γίνεται λόγος στο πρόγραμμα για «σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα» και για «διαρκή αξιολόγηση ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνολογικού προσωπικού των νοσοκομείων»...

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ