Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το προσφυγικό ζήτημα «διχάζει» λόγω ιδιαίτερων συμφερόντων

Παρά την - όπως όλα δείχνουν - προσωρινή εκτόνωση της κατάστασης με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία, Αυστρία και Γερμανία), η «οδύσσειά» τους δεν πρόκειται να τελειώσει. Κι αυτό γιατί όσο η ΕΕ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν τις επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, θα συνεχίζονται τα καραβάνια των ξεριζωμένων που θα αναζητούν μια καλύτερη ζωή, όσους φράκτες και εμπόδια και αν τους βάζουν.

Στην ίδια την ΕΕ, που προετοιμάζει - υποτίθεται - το σχέδιο αντιμετώπισης της «προσφυγικής κρίσης», με τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις 14 Σεπτέμβρη, οι αντιθέσεις είναι υπαρκτές ανάμεσα στις αστικές τάξεις, με πιο εμφανή την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δεχτεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο 18.000 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία και να αποδεσμεύσει, με συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, 6 δισ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες των προσφύγων. Αλλωστε, ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου βλέπουν τους πρόσφυγες ως ευκαιρία για ανεύρεση φτηνής εργατικής δύναμης. Στην ίδια χώρα, επίσης, παρατηρούνται και διαμετρικά αντίθετες συμπεριφορές. Από τη μία οι άνθρωποι που υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες στο σταθμό του Μονάχου με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και από την άλλη οι νέες φωτιές που μπήκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Ρότενμπουργκ της Βάδης - Βιρτεμβέργης με πέντε τραυματίες και άλλη μία στη Θουριγγία.

Η Γερμανία υπολογίζει ότι γύρω στους 800.000 ανθρώπους θα ζητήσουν άσυλο στη χώρα ως το τέλος του χρόνου. Και βέβαια, το θέμα των υπόλοιπων ξεριζωμένων από τις επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που τυπικά δεν παίρνουν το χαρακτηρισμό του πρόσφυγα, προωθείται να λυθεί με τη λεγόμενη «διεύρυνση του καταλόγου των κρατών που θεωρούνται ασφαλή».

Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η δήλωση και του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, της χώρας που σχεδιάζει να ξαναρχίσει τους ελέγχους στα σύνορα μετά την ελαστικοποίηση, για να εκτονωθεί η κατάσταση στα σύνορα με την Ουγγαρία. Ο Κουρτς πρότεινε οι αιτούντες άσυλο «να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις στη χώρα τους, ώστε να μην ξεκινούν για το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη και να μην έχουν ανάγκη τους διακινητές», φυσικά εφόσον γίνονται αποδεχτές οι αιτήσεις.

Επίσης, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, συνεχίζει τις προκλήσεις, λέγοντας ότι «προστατεύουμε την Ευρώπη σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που λένε ότι η διέλευση των συνόρων γίνεται σε προκαθορισμένα σημεία, με ελεγχόμενο τρόπο και έπειτα από καταγραφή» και όταν ερωτήθηκε εάν οι συνοριοφύλακες έχουν εντολές να πυροβολήσουν, είπε: «Δεν είναι αναγκαίο, διότι θα υπάρχει ο φράκτης που δεν μπορεί να παραβιαστεί. Οποιος παρά ταύτα θέλει να περάσει το φράκτη, πρέπει να συλλαμβάνεται και να ασκείται εναντίον του δίωξη. Η χρήση όπλων δε θα είναι αναγκαία». Επίσης, δήλωσε ότι η Γερμανία και η Αυστρία πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι δε θα δεχτούν άλλους πρόσφυγες και μετανάστες και προειδοποίησε ότι εάν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν το κάνουν, πολλά εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι θα εισρεύσουν στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μποχουσλάβ Σομπότκα, ανέφερε ότι πρέπει να συνυπολογιστεί πως η χώρα του δέχεται και πρόσφυγες από την Ουκρανία.

  • Ενα νέο ναυάγιο πλοίου πιθανόν από τη Λιβύη σημειώθηκε κοντά στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, διασώθηκαν 107 άνθρωποι, αλλά ως χτες εξακολουθούσαν να αγνοούνται άλλοι 20.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ