Σάββατο 29 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι ξένες επεμβάσεις οξύνουν την ανθρωπιστική καταστροφή

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, δρ. Μπασάρ αλ Τζααφάρι, εξέφρασε χτες την προθυμία της συριακής κυβέρνησης να συνεχίσει τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη στο πλαίσιο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στα πεδία των συγκρούσεων «οποιασδήποτε περιοχής».

Στη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Τζααφάρι τόνισε ότι η αποδοχή της βοήθειας θα πρέπει να γίνει «σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική αρωγή σε επείγουσες περιπτώσεις», με σεβασμό στη συριακή κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα, στο πλαίσιο συνθηκών που έχει υπογράψει με τις συριακές αρχές. Επισήμανε ωστόσο ότι «είναι «αδύνατο να αντιμετωπίσει κανείς την οδυνηρή ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία παραβλέποντας την ξένη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας», σημειώνοντας ότι αυτές οι παρεμβάσεις είναι ο λόγος πίσω από την κατάσταση στη Συρία, «την τροφοδότηση και τη διάδοση της τρομοκρατίας όχι μόνο στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, χαιρέτισε το διορισμό του Στέφεν Ο' Μπράιεν στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, εκφράζοντας την προσδοκία της συριακής κυβέρνησης πως η επικείμενη επίσκεψή του στη Δαμασκό «θα είναι μία καλή αρχή για να μπουν στη σωστή θέση πολλά πράγματα και να ενισχυθεί η διαφανής συνεργασία με τον ΟΗΕ στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ερευνες για τη χρήση χημικών όπλων από τζιχαντιστές

Λίγη ώρα μετά, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι σχεδιάζει να στείλει μία τριμελή αντιπροσωπεία στη Συρία για να ερευνήσει τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε βάρος Κούρδων μαχητών και αμάχων, κυρίως στη βόρεια Συρία.

Στη Μόσχα ο Ράτνεϊ

Στο μεταξύ, έφθασε χτες στη Μόσχα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα για τη Συρία, αραβόφωνος Μάικλ Ράτνεϊ. Αναμένεται να συζητήσει εκτενώς τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Συρία με τον Ρώσο ειδικό εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για τη Μέση Ανατολή και Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και από εκεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη της Ελβετίας, με στόχο τη βολιδοσκόπηση προθέσεων για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ