Σταθερά στο πλευρό τους η ΟΕΚΙΔΕ, το Εργατικό Κέντρο και το κλαδικό σωματείο της περιοχής
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Νάουσα, όταν τα εργοστάσια έκλειναν το ένα μετά το άλλο |
Ειδικότερα, απευθύνονται στους απολυμένους της ΕΝ-ΚΛΩ που βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα παιχνίδια στις πλάτες τους, και τους καλούν να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων εκβιαστικά διλήμματα και αυταπάτες, να μη θεωρήσουν χαμένα δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.
Με κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι το ΔΣ του ΕΚΝ και της ΚΛΩΘΩ σταθερά ήταν στο πλευρό των εργαζομένων και στη συνέχεια απολυμένων της ΕΝ-ΚΛΩ. Μετά την πτώχευση του ομίλου (Αύγουστος 2012) συναντήθηκαν 4 φορές με τη σύνδικο της πτωχευτικής διαδικασίας, με στόχο να διασφαλιστούν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα σε όλους τους απολυμένους με βάση και τις δικαστικές αποφάσεις, να προστατευτεί το αρχείο των εργαζομένων κλπ. Εκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στην εφορία με αίτημα να μην πληρώσουν οι άνεργοι φόρο για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν.
Φρόντισαν για τη νομική προστασία των απολυμένων και παρακολούθηση της πτωχευτικής διαδικασίας. Εκαναν παραστάσεις για νοσηλεία ανασφάλιστων απολυμένων της ΕΝ-ΚΛΩ. Συλλογικά και οργανωμένα έλυσαν προβλήματα απολυμένων της ΕΝ-ΚΛΩ που ήταν ενταγμένοι στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας, για τα ιδιαίτερα προβλήματα των απολυμένων της Τρικολάν κ.λπ., έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Υπουργεία και Υπηρεσίες.
Αντιμετωπίζουν εδώ και 5 μήνες το πρόβλημα 17 απολυμένων που έχασαν οριστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα και 25 απολυμένων από την ΕΝ-ΚΛΩ που απολύθηκαν πριν την πτώχευση χωρίς αποζημιώσεις. Πάντα επιδίωκαν τη μάζωξη, την ενημέρωση και την κοινή απόφαση των εργαζομένων.
Ανέδειξαν τα αιτήματα που αποφασίστηκαν στην τελευταία ΓΣ και διεκδίκησαν με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και συνδίκου να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις και δεδουλευμένα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Ζήτησαν επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να προηγούνται οι εργαζόμενοι (και τα ασφαλιστικά ταμεία) έναντι των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Τραπεζών, τα 14,5 εκατ. που ζητάει η εφορία από τον πτωχευμένο όμιλο να δοθούν στους απολυμένους.