Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δάνεια με προαπαιτούμενο τη συντριβή του λαού

Οψεις του ίδιου νομίσματος είναι η εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και οι λεγόμενες «προαπαιτούμενες δράσεις», τα αλλεπάλληλα μέτρα σφοδρής κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ως πρώτη δόση και για αντάλλαγμα στην πρώτη δέσμη των νέων αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου (2015 - 2018), η πλευρά της Ευρωζώνης αποδέσμευσε κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνεται στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τις επόμενες μέρες, εκταμιεύονται από την Ευρωζώνη ακόμη 10 δισ. ευρώ, ως προκαταβολή για τις νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Η σχετική ανακοίνωση από την Κομισιόν, χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕMS), το τείχος προστασίας της Ευρώπης που δημιουργήθηκε το 2012 ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση, θα μπορέσει να καταβάλει έως και 86 δισ. ευρώ σε δάνεια κατά τα επόμενα τρία έτη, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θαυλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση θεμελιωδών οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, όπως προσδιορίζονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης».

Το συνολικό ποσό των 26 δισ. ευρώ που αναμένεται τμηματικά να διοχετευθεί προς το ελληνικό κράτος μέχρι και τα τέλη Νοέμβρη (μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης») κατανέμεται ως εξής:

  • Σχεδόν 13 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Ειδικότερα, πάνω από 7,1 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή του δανείου - «γέφυρα» από τον ESM, 3,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων στην ΕΚΤ (ποσά που καταβλήθηκαν χτες), 2,2 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Τα 10 δισ. ευρώ αφορούν την προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, με πρόβλεψη να φτάσουν μέχρι 25 δισ. ευρώ. Η προκαταβολή κατατίθεται άμεσα σε ειδικό ταμείο με τη μορφή ομολόγων του ΕSM.
  • Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, με την ολοκλήρωση των πρόσθετων προαπαιτούμενων από την Ελλάδα.
  • Από το συνολικό ποσό (των 26 δισ.) 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, θα αποδοθεί για την αποπληρωμή των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που διαμορφώνονται σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.
Αναπτυξιακά πακέτα για το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της Κομισιόν επικεντρώνει στις εκταμιεύσεις κοινοτικών κονδυλίων προς το ελληνικό κράτος, ύψους 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ καθώς και η συμβολή τους στην όποια καπιταλιστική ανάκαμψη θα συνδυάζονται με αλλεπάλληλα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων.

Εστιάζοντας στις «κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος», η Κομισιόν επισημαίνει: «Εάν εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με τρόπο οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο». Τα παραπάνω συνδυάζονται με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στη διάρκεια των επόμενων χρόνων, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρονται στην... κοινωνική διάσταση του μνημονίου, με την ανακοίνωση της Κομισιόν να εστιάζει στα παρακάτω:

-- Στη «σταδιακή θέσπιση ενός ελάχιστου καθεστώτος εγγυημένου εισοδήματος». Πρόκειται για τη δρομολογημένη, διαρθρωτικού χαρακτήρα παρέμβαση, μέσω της οποίας μεθοδεύονται οι παραπέρα περικοπές στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.

-- Στην αντιμετώπιση των «ανεπαρκειών», των κεκτημένων συμφερόντων και των «εξαιρέσεων». Αναφέρονται συγκεκριμένα στη σταδιακή κατάργηση της «ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης» των αγροτών και του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, βαφτίζοντας τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων μέτρο κοινωνικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ