Κυριακή 1 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Σχέδια αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια

Πίσω από τις φωτιές, που συνεχίζουν να καίνε σε όλη την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας από τις συγκρούσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με τους μισθοφόρους του UCK, πίσω από τα προπετάσματα καπνού, που δημιουργούν οι παρεμβάσεις της «διεθνούς κοινότητας», αρχίζει να φαίνεται το εφιαλτικό σχέδιο της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λ. Γκεοργκιέφσκι, άφησε να εννοηθεί ότι υποστηρίζει την πρόταση, την οποία είχε διατυπώσει λίγες μέρες πριν η Ακαδημία Επιστημών των Σκοπίων, για την ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας...

Τώρα φαίνεται ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρέμβαση του λόρδου Οουεν, του Βρετανού διπλωμάτη πρώην εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βοσνία, ο οποίος δήλωσε πριν από ένα μήνα σε γερμανική εφημερίδα ότι θα πρέπει να γίνει διεθνής διάσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με σκοπό την από κοινού χάραξη νέων συνόρων στην περιοχή.

Σ' αυτή την εφιαλτική προοπτική εντάσσονται οι διεκδικήσεις της Αλβανίας στο Κοσσυφοπέδιο, στη ζώνη του Πρέσεβο στη νότια Σερβία, στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα, οι διεκδικήσεις της Σερβίας και της Κροατίας στη Βοσνία, οι διεκδικήσεις της Ουγγαρίας σε όλες τις γειτονικές της χώρες, οι διεκδικήσεις της Ρουμανίας και της Τουρκίας στη Βουλγαρία, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι η κύρια απειλή κατά των χωρών και των λαών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ