Τρίτη 18 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Σενάρια για ψήφο εμπιστοσύνης - εκλογές στη σκιά του αντιλαϊκού μνημονίου

Τα σενάρια περί ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο διάστημα, όπως και για πιθανές εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, πυροδοτήθηκαν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο και τις απώλειες που είχε η κυβερνητική πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή, σε δεύτερη μοίρα περνούν όσα προβλέπει το μνημόνιο, που ανοίγει έναν νέο κύκλο επίθεσης σε εργαζόμενους, λαϊκές οικογένειες, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους.Αλλωστε η εκλογολογία γι' αυτό χρησιμοποιείται, είναι αποπροσανατολιστική προπαγάνδα, για να καλλιεργεί τάσεις αναμονής, όταν με δεδομένη την έναρξη εφαρμογής του νέου βάρβαρου μνημονίου χρειάζεται η μέγιστη δυνατή λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα του μνημονίου το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους που υπηρετούν, για την κάλυψη των απωλειών του λαού, την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός σήμερα θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο και από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις. Εν αναμονή, λοιπόν, των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην «Αριστερή Πλατφόρμα» εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το «παρών» ή η αποχή απ' τη διαδικασία στη Βουλή σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ενώ την Κυριακή, 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «ναι», «όχι» ή «παρών» στη Βουλή για το μνημόνιο, δημοσιοποίησαν κοινή δήλωσή τους, στην οποία αναφέρουν ότι «αρνούνται να δεχθούν τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός» και επισημαίνουν την ανάγκη «ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί στο συνέδριο ενωμένος».

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που κάνουν λόγο για εκλογές. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, υποστήριξε ότι «η πορεία ανάκαμψης της χώρας περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή». Ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, προσδιόρισε χτες ως το όριο που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου για να μην πέσει η κυβέρνηση και να μη γίνουν πρόωρες εκλογές τους 162 βουλευτές στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. «Θα είναι αδικία - είπε - να πέσει η κυβέρνηση από τους βουλευτές της (...) Ολη η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει και σίγουρα κανείς από αυτούς δεν θα ήθελε να καταψηφίσει μια κυβέρνηση της αριστεράς η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει κάποια μέτρα». Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι εκλογές εφόσον κερδηθούν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν τον επίλογο και του εσωκομματικού προβλήματος, καθώς κανείς πλέον δεν θα αμφισβητεί τον Αλ. Τσίπρα και την πολιτική του απ' το εσωτερικό του κόμματος, ενώ θα διαμορφωθεί και μια πιο συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα.

«Ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές είναι η μοναδική λύση που θα πρέπει να προκριθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε χτες ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής. «Είναι αναγκαίο να υπάρξουν διαδικασίες, μετά από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, άρα η ψήφος εμπιστοσύνης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Βήμα 99,5». Με τη σειρά του ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε επιβεβλημένες τις εκλογές. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως «οι εκλογές είναι επιβεβλημένες, καθώς η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν. Χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία. Οι κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από τον λαό».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στις διαφωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περάσαμε τρεις εβδομάδες με απανωτά χτυπήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι το σοκ που έχουν υποστεί ψηφοφόροι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζω το δικαίωμα στους διαφωνούντες να εκφραστούν με μια ψήφο». Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ενοποίησής του. Αν πάμε σε εκλογές θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν και οι λίστες».

Εξωραΐζει το αντιλαϊκό μνημόνιο

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο», αναπαράγει αυταπάτες ως προς τη δυνατότητα άμβλυνσης των συνεπειών του τρίτου μνημονίου, κρύβοντας ότι πολλές απ' αυτές απορρέουν απ' την ίδια τη στρατηγική της ΕΕ, όπως π.χ. το ξεκλήρισμα των αγροτών, υποστηρίζοντας: «Θα δώσουμε, πρώτα από όλα, μάχη ώστε τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ανάπτυξης να γίνουν εμπροσθοβαρή, να πέσουν νωρίς σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, ει δυνατόν από τους πρώτους μήνες, και το δεύτερο είναι να διοχετευθούν κυρίως σε τομείς, δράσεις και κοινωνικές τάξεις και ομάδες οι οποίες θα υποστούν αρνητικές συνέπειες από την απότομη εφαρμογή των ρυθμίσεων του προγράμματος, παραδείγματος χάρη στους αγρότες. Χρειάζεται μια ειδική μέριμνα και πολιτική (...) Χρειάζεται μια θετική, δημόσια παρέμβαση, για να επιβιώσει ο κλάδος, να μείνουν οι άνθρωποι στο επάγγελμα και να μην ρημάξουν τα χωράφια».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα διάσπασης, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει: «Δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα το οποίο εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποτρέψουμε. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως ο πόλος της πολιτικής σταθερότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή και θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ούτως ώστε τον ρόλο αυτό που του αναγνώρισε ο ελληνικός λαός, να μπορέσει να τον φέρει εις πέρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ