Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
«Θεράπων» της επιστήμης και των Τεχνών

Σε γηροκομείο άφησε, προχτές, την τελευταία του πνοή και σήμερα (11 π.μ.) στο Α΄ Νεκροταφείο θα ταφεί ο αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης, παθιασμένα καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη» και μέχρι τέλους πιστός συνοδοιπόρος του ΚΚΕ, Θάνος Κωνσταντινίδης.

Ο Θάνος Κωνσταντινίδης - ο «Προμηθέας» του 1/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ Αττικοβοιωτίας - υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική μορφή της ιατρικής επιστήμης, παθιασμένος λάτρης, πραγματικά αφιλοκερδής υποστηρικτής της προοδευτικής σύγχρονης ελληνικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας και με τα βιβλία του «διασώστης» άγνωστων τεκμηρίων της.

Γεννημένος το Γενάρη του 1921 στα Βουρλά της Σμύρνης, φοίτησε στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων, όπου είχε την τύχη να έχει δάσκαλο και γυμνασιάρχη τον Σμυρνιό, πρωτοστάτη του δημοτικισμού, σπουδαίο φιλόλογο, ποιητή, πεζογράφο, μεταφραστή, δραματουργό και αγωνιστή του ΕΑΜ Θρασύβουλο Σταύρου.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαθητής και στη συνέχεια συνεργάτης του καθηγητή Ιωάννη Πατρικίου στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αιγινήτειο», επίκουρος καθηγητής της Νευρολογίας και Ψυχιατρικής, διετέλεσε επί 20 χρόνια σύμβουλος διευθυντής του «Ιπποκρατείου».

Εκτός από την επιστήμη του, ο Θ. Κωνσταντινίδης λάτρευε τα ελληνικά βουνά (ορειβατούσε με τη συντρόφισσα της ζωής του, Ελένη) αλλά και την ποίηση, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Η μακρόχρονη φιλία με σπουδαίους δημιουργούς, η μελέτη των έργων τους, η έμπρακτη συμπαράστασή του στην «ανάγκη» τους και για την προβολή του έργου τους, τον οδήγησαν και στη συγγραφή των παρακάτω βιβλίων: «Από τη Φότζα στο Μυρίνι» (αφορά στον ΕΛΑΣ Αττικοβοιωτίας), «Η Γαλλική Επανάσταση και η Ψυχιατρική», «Ο Ιέρων και οι ωτακουστές του», «Ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος και τα βουνά», «Ο Δημήτρης Μητρόπουλος στις κορυφές του Ολύμπου», «Οδοιπορώντας σε ελληνικά βουνά (Παρνασσός, Οίτη, Ελικώνας, Χελμός)», «Ο Ρίχαρντ Στράους στο δελφικό σπίτι των Σικελιανών», «Μεταμορφώσεις στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη», «Χρονολογημένοι τίτλοι ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη», «Από την Εθνική Αντίσταση: Το Μνημείο της Πίνδου του Χρ. Καπράλου - Η Συμφωνία της Λευτεριάς του Αλ. Ξένου», «Φώτης Κόντογλου: Ο συγγραφέας, ο ζωγράφος, ο Ελληνας», «Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας στην κορυφή του Κισσάβου». «Ο Μποστ και η "Μήδειά" του», «Ο Καύκασος, ο Freshfild και ο Ολυμπος», «Ο καθρέφτης στο έργο του Μίλτου Σαχτούρη και άλλων ποιητών».

Στο ενεργητικό του είχε και δημοσιεύματα για διάφορους δημιουργούς, στον «Ρ» (λ.χ. για τον ζωγράφο Γιώργο Μπουζιάνη) και σε περιοδικά, αλλά και ομιλίες (λ.χ. «Δημήτρης Μητρόπουλος και Θανάσης Απάρτης: Η ιστορία μιας προτομής»).

Ο Θ. Κωνσταντινίδης πρωτοστάτησε για την τοποθέτηση στη Βουλή του έργου του αγωνιστή της Αντίστασης και κορυφαίου γλύπτη Χρήστου Καπράλου «Το Μνημείο της Πίνδου» και τη δημιουργία Μουσείου του, στην Αίγινα. Τη δημιουργία του Μουσείου Γιώργου Μπουζιάνη στο Δήμο Δάφνης - Υμηττού, την υλοποίηση ντοκιμαντέρ αφιερωμένων σε διάφορους δημιουργούς.

«Ανταμοιβή» για την αφιλοκερδή αγάπη του Θ. Κωνσταντινίδη στον πολιτισμό μας ήταν η αφιερωμένη σε εκείνον συναυλία (7/2011) του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου Εγχόρδων, που περιέλαβε τρία έργα του Σοστακόβιτς, εμπνευσμένα από τον αντιναζιστικό αγώνα της ΕΣΣΔ, μία σύνθεση του Φίλιππου Τσαλαχούρη για την καταστροφή της Σμύρνης και έκλεισε με τον Υμνο του ΕΛΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ