ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ |
Ο δικηγόρος ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ, ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ, από το Μελιγαλά Μεσσηνίας, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από υπεύθυνες θέσεις που του ανέθεσε το Κόμμα. Υπήρξε πολιτικός καθοδηγητής του 9ου Συν/τος του ΕΛΑΣ Μεσσηνίας και Γραμματέας της Οργάνωσης του Κόμματος στο Σύνταγμα. Επίσης, ήταν υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφοριών της ΟΠΛΑ του Νομού Μεσσηνίας. Πήρε μέρος στις νικηφόρες μάχες που έδωσε το Σύνταγμα το Σεπτέμβρη του 1944 εναντίον των ταγματασφαλιτών στην Καλαμάτα και στο Μελιγαλά. Ηταν μέλος της Επιτροπής που απελευθέρωσε όλα τα γυναικόπαιδα από το Μπεζεστένι στο Μελιγαλά. Υπήρξε Λαϊκός Επίτροπος του Ανταρτοδικείου που το Σεπτέμβρη 1944 στο «Τριανόν» καταδίκασε τον δοσίλογο δήμαρχο Καλαμάτας Καρατζά και, στη συνέχεια, τους ομοίους του, νομάρχη Μεσσηνίας, Περρωτή, εισαγγελέα Καλαμάτας, Γαλόπουλο, και διοικητή Χωροφυλακής, Φραγκουδάκη. Πήρε μέρος στις μάχες της αδούλωτης Αθήνας με το 9ο Σύνταγμα στον Κολωνό, το Δεκέμβρη του '44, ενάντια στους Αγγλους αποικιοκράτες και τους πραιτοριανούς της παπανδρεϊκής κλίκας. Ηταν μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Μετά την επαίσχυντη Συμφωνία της Βάρκιζας, ως καθοδηγητής των καταδιωκόμενων στελεχών του ΚΚΕ στη Μεσσηνία, με εντολή του Κόμματος, τον Ιούνη του 1945, εγκαθίσταται στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας, όπου προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του ως μέλος της Επιτροπής Διαφώτισης στην Κομματική Σχολή στελεχών του Μπούλκες. Το Μάη του 1947 Χιτο-ΜΑΥδες τρομοκράτες δολοφονούν στο Μελιγαλά τους γονείς του, ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΡΑΒΟ και ΕΛΕΝΗ ΜΠΡΑΒΟΥ. Ο Βασίλης Μπράβος σκοτώθηκε στις 24 Δεκέμβρη 1947, στα Πεντεόρια Δωρίδας, όπως και ο σύντροφός του ΓΚΙΚΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, κατόπιν προδοτικής ενέδρας. Τα μίσθαρνα όργανα της Χωροφυλακής τους αποκεφάλισαν.
Στη μνήμη του Μεσσήνιου αλύγιστου κομμουνιστή επαναστάτη Βασίλη Μπράβου και του συντρόφου του αλύγιστου κομμουνιστή Γκίκα Φράγκου, προσφέρουμε 100 ευρώ για ενίσχυση του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».
Φίλοι της ΕΠΟΝ
***
Στη μνήμη του αλύγιστου κομμουνιστή επαναστάτη ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΡΑΒΟΥ, δικηγόρου από το Μελιγαλά Μεσσηνίας, ανώτερου στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος ερχόμενος από το Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας, το φθινόπωρο του 1947, επικεφαλής Πολιτικός Επίτροπος (Μοράβας) της θρυλικής αποστολής πολιτικοστρατιωτικών στελεχών του ΚΚΕ, κυρίως από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, με σκοπό να στελεχώσουν τα μαχόμενα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, έπεσε σε ενέδρα αποσπάσματος της Χωροφυλακής στα Πεντεόρια Δωρίδας. Οι δήμιοι αφού βασάνισαν τον Βασίλη Μπράβο και τον σύντροφό του ΓΚΙΚΑ ΦΡΑΓΚΟ, δικηγόρο από τους Μολάους Λακωνίας, χωρίς να πάρουν λέξη από το στόμα τους για το πού κρύβονταν τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής - όπως έχει αφηγηθεί ο Χριστόφορος Ρεμπούτσικας, συγγενής του ΜΗΤΣΟΥ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ, που εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του '44 στην Καισαριανή - τους αποκεφάλισαν και τα σώματά τους τα έθαψαν οι σύντροφοί τους στο Νεκροταφείο της Αγίας Ευθυμίας. Ο Βασίλης Μπράβος προοριζόταν για ηγέτης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣ Πελοποννήσου. Μετά το τραγικό θάνατό του το Κόμμα έστειλε επικεφαλής των μελών της αποστολής τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΓΚΙΟΥΖΕΛΗ, που ανέλαβε την ηγεσία της. Η αποστολή πέρασε, τελικά, στην Πελοπόννησο από τη Βιτρινίτσα στο Διακοφτό, στις 6 Γενάρη του 1948, σε πείσμα της ντόπιας αντίδρασης. Αλύγιστοι κομμουνιστές, τιμημένοι νεκροί της ηρωικής αποστολής των Πελοποννησίων στελεχών του ΚΚΕ ήταν οι:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ (Μοράβας), ΓΚΙΚΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ (Μήτσος Ζωγόπουλος), ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΕΜΕΝΟΣ (Αττίλας), ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ (Νικήτας), ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΥΣΙΟΣ (Ασυρματιστής).
Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη όλων των τιμημένων νεκρών της ηρωικής ΙΙΙης Μεραρχίας του ΔΣ Πελοποννήσου, προσφέρουμε 100 ευρώ για το μνημείο των εκτελεσμένων από το «θανατοδικείο» της Τρίπολης.
Απόγονοι αγωνιστών του ΔΣΕ