Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το κλίμα οξύνεται κι άλλο στα ανατολικά

Ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ Αστυνομίας και ΡΚΚ σε διάφορες πόλεις, καθώς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

Τουρκικά μαχητικά (φωτ.) εξακολουθούν να βομβαρδίζουν συριακά και ιρακινά εδάφη στο όνομα της υπεράσπισης της «εθνικής ασφάλειας»
Τουρκικά μαχητικά (φωτ.) εξακολουθούν να βομβαρδίζουν συριακά και ιρακινά εδάφη στο όνομα της υπεράσπισης της «εθνικής ασφάλειας»
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και PKK καταγράφονται καθημερινά στην ανατολική Τουρκία, για την οποία ΜΜΕ πλέον μεταδίδουν ειδήσεις για πολύωρες ανταλλαγές πυροβολισμών και θανάτους αμάχων. Η κατάσταση οξύνεται καθώς η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησε πριν από δύο βδομάδες σε Συρία και Ιράκ, εναντίον θέσεων «τρομοκρατών», εννοώντας το «Ισλαμικό Κράτος» και κύρια το PKK, στο οποίο μέχρι σήμερα επικεντρώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το κλίμα, που οξύνεται καθημερινά στα ανατολικά, αν μη τι άλλο ευνοεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί υπέρμαχος της «εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας», να εκβιάσει τη λαϊκή ανοχή στις αντιλαϊκές της μεθοδεύσεις, δηλαδή υπεράσπισης του ζωτικού χώρου δράσης του τουρκικού κεφαλαίου, ενάντια σε οικονομικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, από τις οποίες μπορεί να κινδυνεύσει η θέση του.

Χτες, εφημερίδες, όπως η «Σαμπάχ», έκαναν λόγο για... τετράωρη (!) ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων μέσα στην πόλη Σιλόπη της ανατολικής επαρχίας Σιρνάκ, που ξεκίνησε όταν η Αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει υπόπτους και συνάντησε «αντίσταση». Ως αποτέλεσμα, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και επτά τραυματίστηκαν. Οι ένοπλοι φέρεται να ανήκουν στην οργάνωση YDG-H (Πατριωτικό Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας) που θεωρείται η πτέρυγα νεολαίας του PKK και εμφανίζονται να χρησιμοποίησαν μακρύκαννα όπλα αλλά και ρουκέτες.

Τις τελευταίες μέρες, πληθαίνουν τέτοιες επιθέσεις ενόπλων που όπως είναι φυσικό σκορπούν τον πανικό σε χιλιάδες κατοίκους και μετατρέπουν σε «πεδία μάχης» κέντρα οικισμών, προσφέροντας απλόχερα άλλοθι στην κυβέρνηση για να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει ενάντια στην «τρομοκρατία».

Στις Βρυξέλλες για συναντήσεις ο Ντεμιρτάς

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, βρέθηκε στις Βρυξέλλες με στόχο να ζητήσει κινητοποίηση για να ξεκινήσουν πάλι οι επίσημες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγκυρας και ΡΚΚ. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων επρόκειτο να συναντήσει την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και εξόριστα στελέχη του ΡΚΚ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει κάτι γνωστό για τις σχεδιαζόμενες επαφές.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Ντεμιρτάς έκανε λόγο για «άδικο και αδικαιολόγητο πόλεμο» και κάλεσε την ΕΕ «πολύ καθαρά και ανοικτά να υποστηρίξει την (επανέναρξη των) διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο PKK και την Τουρκία».

Πριν από μερικές μέρες, το HDP ζήτησε παρέμβαση και του ΟΗΕ για να ερευνηθούν οι «παράνομες και αυθαίρετες εκτελέσεις» που έχουν γίνει στην Τουρκία από τις 20/7 και μετά, δηλαδή μετά το μακελειό στην πόλη Σουρούτς.

Τέλος, η «Χουριέτ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι δυτικός διπλωμάτης δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει για λίγο τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησε μόνη της εναντίον θέσεων του «ΙΚ» στη Συρία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες που θα επιτρέψουν το συντονισμό των τουρκικών μαχητικών με το «διεθνή αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» που έχει δημιουργηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ