Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Διεθνής επενδυτική «κούρσα»

Τεράστια ποσά προσελκύει ο τομέας της «καθαρής» Ενέργειας παγκοσμίως, με την Κίνα αυτήν τη στιγμή να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση

Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζουν οι επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο δίχως να επηρεάζεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από την πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 50% τους τελευταίους 12 μήνες διατηρώντας την ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ οι ισχυροί «παίκτες» του χώρου, κυρίως ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, ΕΕ - προσφάτως και η Ινδία που θέλει να «μπει στο παιχνίδι» - επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» τόσο στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ όσο και στην απόκτηση καλύτερων θέσεων στην εν λόγω αγορά.

Σε ανάλυση που δημοσίευσε πρόσφατα η διεθνής εταιρεία οικονομικών συμβούλων «McKinsey» διαπιστώνεται ότι σήμερα ο κλάδος των ΑΠΕ εμφανίζεται περισσότερο ανθεκτικός από ποτέ, κόντρα σε μια τυπική ανάλυση που ήθελε αρχικά να εμφανίζουν στασιμότητα ή και κάμψη, εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου και κατά προέκταση και του φυσικού αερίου, καθώς σε μια σειρά αγορών, οι τιμές των δύο εμπορευμάτων συνδέονται άμεσα. Οπως αναφέρει, στο πρόσφατο παρελθόν η βύθιση των τιμών πετρελαίου θα είχε σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στις ΑΠΕ, ωστόσο από τον Απρίλη του 2014 που ξεκίνησαν τα πρώτα σημάδια της πτώσης μέχρι τον Απρίλη του επόμενου έτους, διάστημα κατά το οποίο η τιμή του πετρελαίου έπεσε από τα 100 δολάρια το βαρέλι, οι τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα της «καθαρής ενέργειας» στις ΗΠΑ παρέμεναν σταθερές και με αυξητική τάση, με αποτέλεσμα πάρα πολλά επενδυτικά funds του τομέα να ξεπεράσουν με ευκολία επενδύσεις εταιρειών άλλων κλάδων που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη «S&P 500».

Αυξάνονται σταθερά οι επενδύσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) οι παγκόσμιες επενδύσεις στην «καθαρή Ενέργεια» αυξήθηκαν κατά 17% το 2014, φτάνοντας τα 270 δισ. δολάρια, ενισχυόμενες βεβαίως και από τις πολιτικές κρατικών επιδοτήσεων που ισχύουν διεθνώς, ενώ συνολικά οι εταιρείες του τομέα ενίσχυσαν τα κεφάλαιά τους μέσω των χρηματιστηριακών αγορών, καθώς οι τοποθετήσεις στις μετοχές τους αυξήθηκαν πέρσι κατά 54%. Η «επενδυτική ευφορία» συνδέεται φυσικά με τη συστηματική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών, αφού για παράδειγμα στις ΗΠΑ έχει σχεδιαστεί για το 2015 η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12 Gwatt.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Αμερικανικής Επιτροπής Ενέργειας (ΕΙΑ) αναφέρουν πως οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στη χώρα αυξήθηκαν κατά 8,1% το 2014, ενώ η συνολική δυναμικότητά τους θα αυξηθεί επιπλέον κατά 13,1% το 2015 και 10,9% το 2016. Επίσης, και οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας αυξάνονται εξίσου γοργά. Από φέτος μέχρι και το 2022 η EIA εκτιμά ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα αποτελούν κάθε χρόνο σταθερά το μεγαλύτερο μέρος κάθε νέας ενεργειακής εγκατάστασης στη χώρα και μέχρι το 2040 το μερίδιό τους συνολικά στην ενεργειακή απόδοση στις ΗΠΑ θα έχει φτάσει το 18% από 13% που ήταν το 2013.

Η IEA εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, την προηγούμενη χρονιά, καταγράφηκε το ρεκόρ των 95 Gwatts σε νέες αιολικές και ηλιακές ενεργειακές εγκαταστάσεις και αναμένει ότι από τις ΑΠΕ θα προέρχεται το 25% της παγκόσμιας παραγωγής Ενέργειας μέχρι το 2018, από το 20% που ήταν το 2011. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι ΑΠΕ παγκοσμίως αποτέλεσαν το 48% της νέας ενεργειακής παραγωγής το 2014 και αυτό ήταν το τρίτο έτος στη σειρά που το ποσοστό τους ξεπερνούσε το 40% στο σχετικό μέγεθος, την ίδια στιγμή που οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας συνέχιζαν για δέκατο συνεχόμενο έτος να αυξάνονται με ποσοστό 30% ετησίως.

Από την άποψη των οικονομικών μεγεθών να σημειώσουμε πως το 2011 οι άμεσες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν τα 280 δισ. δολάρια, ενώ εγκαταστάθηκαν συνολικά ενεργειακές μονάδες δυναμικότητας 70 Gwatts. Το 2014 εγκαταστάθηκαν επιπλέον 95 Gwatts, όμως το κόστος τους ήταν αισθητά μειωμένο καθώς κινήθηκε στα 270 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να αποδίδουν το γεγονός αυτό στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, στις κάθε είδους κρατικές επιδοτήσεις αλλά και την αυξανόμενη παραγωγή παγκοσμίως που ρίχνουν συστηματικά τις τιμές τους. Στις ΗΠΑ το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας (NREL) υπολόγιζε πως το 2014 το κόστος οικιακών και εμπορικών φωτοβολταϊκών μειώνονταν κατά 6% - 7% ετησίως από το 1998 μέχρι και το 2013 πτωτική τάση που συνεχίστηκε κατά τα επόμενα χρόνια, με όλες τις σχετικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά το ορατό μέλλον.

Η Κίνα «οδηγεί» τις επενδύσεις στις ΑΠΕ

Το 2013 η Κίνα ξεπέρασε την ΕΕ στις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και από τότε παραμένει σταθερά πρώτη σε όλον τον κόσμο, καθώς το 2014 επένδυσε συνολικά 83,3 δισ. δολάρια (αύξηση κατά 40% σε σχέση με το 2013) για την εγκατάσταση συνολικά 11 GWatts και στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί φέτος, ακολουθούν οι ΗΠΑ με 38,3 δισ. δολάρια και τρίτη Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή η Ινδία έχει θέσει ένα φιλόδοξο πλάνο να δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 170 Gwatts μέχρι το 2022, ενώ επένδυσε το 2014 συνολικά 7,4 δισ. δολάρια. Στην «κούρσα» έχουν μπει φυσικά και οι αναπτυσσόμενες χώρες, με προεξάρχουσα τη Ν. Αφρική η οποία επένδυσε πέρσι κεφάλαια της τάξης των 5,5 δισ. δολαρίων, ενώ ιδιαίτερα φιλόδοξα πλάνα νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια ετοιμάζουν και χώρες του Λ. Αμερικής, κυρίως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Χιλή. Συνολικά οι επενδύσεις των αναπτυσσόμενων χωρών στον τομέα αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 50% των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σοβαρά βήματα γίνονται παράλληλα και στον τομέα της τεχνολογίας με το βάρος να πέφτει στο σοβαρότερο ίσως ζήτημα, που είναι η αποθήκευση της παραγόμενης Ενέργειας μέσω ΑΠΕ, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς της «McKinsey» το κόστος παραγωγής ενεργειακών αποθηκευτικών μέσων αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 50% μέχρι το 2020. Μεγάλες εταιρείες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα επενδύουν εξίσου μεγάλα ποσά ειδικά για την επίλυση του προβλήματος της αποθήκευσης της Ενέργειας και της χρήσης της κατά βούληση, κάτι που σήμερα ακόμη κοστίζει πολύ.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ