Τρίτη 4 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» η χαράκτρια Αρια Κομιανού

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 77 χρόνων, η χαράκτρια Αρια Κομιανού, μία σημαντική εικαστική παρουσία, που με τόλμη, αφοσίωση, γνώση και συνέπεια υπηρέτησε για περισσότερα από πενήντα χρόνια τη μεγάλη της αγάπη, τη χαρακτική. Η χαρακτική της, ρωμαλέα και ευαίσθητη, διαυγής και υπαινικτική, γνήσια και αληθινή, εύγλωττη και πλήρης στην εκφραστική λακωνικότητά της, είναι η έκφραση του μέτρου και της ισορροπίας, καταστάλαγμα της ψυχής και εικαστική αποτύπωση των δονήσεων μιας σύγχρονης καλλιτεχνικής φωνής. Σε πείσμα των καιρών και της εύκολης «χαρακτικής» δημιουργίας που προσφέρει η τεχνολογία της εποχής μας, η Α. Κομιανού επέμενε να δουλεύει παραδοσιακά. Χάρασσε σε πλάγιο ξύλο, κυρίως πλάκες φλαμουριάς.

«Η χαρακτική της», όπως είχε πει ο Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος, «περιγράφει έναν πόλεμο ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως. Μέθοδος και τεχνική, ακόμη και ο αυτοσχεδιασμός στο έργο της εξυπηρετούν αυτόν το στόχο. Βέβαια, σε όλη αυτήν την κίνηση ο συμβολισμός είναι προφανής και αναδεικνύει μια θέση της χαράκτριας απέναντι στη ζωή και την ύπαρξη. Σε αυτή τη μάχη τη μια κερδίζει το φως, την άλλη το σκοτάδι... Στη χαρακτική το φως δεν αποτελεί το απτό σημείο του τυπώματος. Είναι το μη απεικονίσιμο, αυτό που διαφεύγει. Αυτό άλλωστε θέλει να συλλάβει η χαρακτική της Αριας Κομιανού: Το φευγαλέο που στο έργο δε θα είναι απλά περαστικό».

Η Αρια Κομιανού γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δίπλωμα Χαρακτικής, με επαίνους σε Ξυλογραφία, Λιθογραφία, Χαλκογραφία. Επίσης, είχε δίπλωμα Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών καθώς και Τέχνης Βιβλίου και Τυπογραφίας της ΑΣΚΤ. Είχε στο ενεργητικό της είκοσι τρεις (23) ατομικές εκθέσεις, εκ των οποίων δύο στη Γερμανία, μία στη Νότια Αφρική και μία στη Βοσνία. Από το 1962 είχε λάβει μέρος σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε 130 διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού. Διακρίθηκε και βραβεύθηκε επανειλημμένως σε διεθνείς παρουσιάσεις. Χαρακτικά της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε πινακοθήκες και μουσεία της Ελλάδας, καθώς και σε μουσεία άλλων χωρών. Ηταν ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, του Συλλόγου Αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Χαρακτών Ελλάδας, μέλος της ομάδας ART ADDICTION της Σουηδίας, μέλος του Συλλόγου Ελληνίδων Καλλιτεχνών και της ομάδας Χαρακτών Kiwa - Κyoto στην Ιαπωνία. Υπήρξε ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και κατά καιρούς αιρετό μέλος της Επιτροπής Κατάταξης και Κρίσεων του ΕΕΤΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2011-05-05 00:00:00.0)
Κίνδυνος υποβάθμισης(2011-04-12 00:00:00.0)
Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής(2008-11-30 00:00:00.0)
Πανόραμα ελληνικής χαρακτικής(2008-11-19 00:00:00.0)
Σύγχρονη ελληνική χαρακτική(2007-10-09 00:00:00.0)
Γνώση, συνέπεια και αφοσίωση(2007-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ