Στη διαδικασία συγκρότησης του νέου ΔΣ της ΔΟΕ, μετά το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, αναφέρεται η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη στάση των παρατάξεων.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρότειναν αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο, σύμφωνα με τη δύναμη κάθε παράταξης, για να εκφραστεί η βούληση της βάσης και να λειτουργήσει η Ομοσπονδία. Τόνισαν δε την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί άμεσα το προεδρείο γιατί έρχεται αντιλαϊκή καταιγίδα και άρα επιβάλλεται η απρόσκοπτη λειτουργία της Ομοσπονδίας.
Η παραπάνω πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από καμία από τις υπόλοιπες δυνάμεις, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχει εκλεγεί μόνο πρόεδρος από τη ΔΑΚΕ, με ψήφους των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ). Στο μεταξύ, «παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός επιδίδονται σε ανακοινώσεις για το ποιος κυβερνητικός συνδικαλισμός (!) είναι καλύτερος και ζητούν να γίνει η συγκρότηση με το δικό του ο καθένας τρόπο!», σημειώνει το ΠΑΜΕ. Ειδικότερα, ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ, αν και πρότειναν διαπαραταξιακό, αναλογικό προεδρείο με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων, στην πράξη προχώρησαν σε εκλογή προέδρου με δεδομένη τη μη συμμετοχή των υπολοίπων. Η κυβερνητική ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) καλεί το ΠΑΜΕ να κάνει μαζί της προγραμματικό, αριστερό προεδρείο, ενώ η ηγεσία των «Παρεμβάσεων», «αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, έφτασε στο σημείο να δηλώσει στο ΔΣ ότι, αφού δεν πέρασε η πρότασή της για προγραμματικό προεδρείο, δε φέρει από δω και πέρα καμία ευθύνη για τη συγκρότησή του», όπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, που βρέθηκε στο στόχαστρο των παραπάνω για τη στάση του.
«Πάει πολύ να ζητούν από το ΠΑΜΕ να κάνει προγραμματικό προεδρείο με το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΕΡΑ και τους συνοδοιπόρους της "Παρεμβάσεις" και ΑΕΚΕ! Δηλαδή να ζητούν από το ΠΑΜΕ να στηρίξει το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό που στηρίζει τη συγκυβέρνηση του 3ου μνημονίου!», σχολιάζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πάει ούτε με τον παλιό ούτε με το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Το ΠΑΜΕ δε διαλέγει μνημόνιο!» αλλά «έχει επιλέξει πλευρά: αταλάντευτα με τους εργάτες, με το λαό ενάντια σε ΕΕ - κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, για να διαγραφεί το χρέος και να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του και να διαφεντέψει το μέλλον του».