Τετάρτη 15 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές στο εσωτερικό με το βλέμμα (και) στο εξωτερικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την απροθυμία του κόμματός του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μετέφερε ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του AKP και υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Αχμέντ Νταβούτογλου.

Αυτά τουλάχιστον υποστήριξε ο ίδιος ο Νταβούτογλου, λέγοντας ότι το MHP «προτιμά να μείνει στην αντιπολίτευση», αλλά και ότι «συμβούλευσε» το ΑΚP να δοκιμάσει συγκυβέρνηση με το CHP και αν δεν τελεσφορήσει, ας ανοίξει ο δρόμος για νέες εκλογές. Ωστόσο, ο Νταβούτογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει νέα συνάντηση με τον Μπαχτσελί, αναδεικνύοντας πόσο «ρευστές» είναι συνολικά οι συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώνονται τακτικές κινήσεις, δίαυλοι επικοινωνίας και συμμαχίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε χτες να προσδοκά «μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό», υπογραμμίζοντας πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση «ικανή να παίρνει σημαντικές αποφάσεις και να τις εφαρμόζει με αποφασιστικότητα». Πάντως, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «μια συνεργασία από κόμματα που συγκρούονται θα βλάψει και δε θα ωφελήσει την Τουρκία».

«Υπέροχα νέα»

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση για τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή της έχει ζωτική σημασία για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, έκανε μάλιστα λόγο για «υπέροχα νέα» για την τουρκική οικονομία, προαναγγέλλοντας μεγάλη αύξηση των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας - Ιράν.

Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα επιδίωξε τα τελευταία χρόνια ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τεχεράνη, «βιασύνη» μάλιστα που είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια «εταίρων» της όπως η Ουάσιγκτον και προωθώντας τα σχέδιά της για μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αλλά και κάλυψης των αυξανόμενων ενεργειακών της αναγκών με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους για τη θέση της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ