Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνείς προσωπικότητες προβλέπουν τη διάλυση της χώρας

Σύμφωνα με την τεκμηριωμένη γνώμη διεθνών παρατηρητών η κατάσταση στην ΠΓΔΜ εξελίσσεται ραγδαία προς το διαμελισμό της χώρας. «Κάνουμε την πρόγνωση ότι μέσα σε ένα χρόνο η από-ολοκλήρωση (δηλ. διάλυση) της Μακεδονίας θα έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε η κεντρική κυβέρνηση στα Σκόπια δε θα έχει πρακτικά καμία εξουσία πια», δήλωσε ο Victor Gobarev, (Αμερικανός) διευθυντής του «Stratfor» στον ανταποκριτή της «Νόιες Ντόιτσλαντ» στη Βιέννη (26 Ιούνη).

Οπως στο Κόσσοβο έτσι και στις βαλκανικές περιοχές της Μακεδονίας οι εξτρεμιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ θα πάρουν την εξουσία στα χέρια τους και θα παραμερίσουν τα «μετριοπαθή» αλβανικά κόμματα που μετέχουν τώρα στη «συμμαχική κυβέρνηση των Σκοπίων».

Στην ίδια εφημερίδα επίσης δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Χάραλντ Σένκερ (στα Σκόπια): «Ο κίνδυνος της χάραξης διαχωριστικών γραμμών (σ.σ. μεταξύ μακεδονικών και αλβανικών περιοχών) από το ΝΑΤΟ υφίσταται πραγματικά, έστω και αν (ο κίνδυνος αυτός) δεν είναι θελημένος». Αυτή η γνώμη, σαν απάντηση στη δήλωση Τζορτζ Ρόμπερτσον (γ.γ. του ΝΑΤΟ) ότι οι 3.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες που σχεδιάζεται να σταλούν στην ΠΓΔΜ «δε θα μετάσχουν στη χάραξη ή την επιτήρηση οποιωνδήποτε συνοριακών ή διαχωριστικών γραμμών».

Στο ίδιο θέμα, ο Βίκτορ Γκομπάρεφ δήλωσε: Η εντολή προς τους 3.000 να αφοπλίσουν (υπό όρους) τους ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ μπορεί να αποτύχει οικτρά. «Κοιτάχτε τι έγινε στο Κόσσοβο. Ναι μεν υπήρξε και εκεί αφοπλισμός, αλλά οι τοπικοί διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ γυρίζουν πάντα ένοπλοι με «καλάσνικοφ». Ετσι όπως τα φαντάζονται (οι ΝΑΤΟικοί ηγέτες) στις Βρυξέλλες δε θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Σε επιβεβαίωση αυτών των προγνώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι, δήλωσε: «Τα αλβανικά κόμματα στην κυβέρνηση έχουν αφομοιώσει τα αιτήματα των διασπαστών του ΟΥΤΣΕΚΑ για τη δημιουργία χωριστών κρατικών δομών. Αν δεχτούμε αυτές τις προτάσεις, μπορούμε να διαπράξουμε ομαδική αυτοκτονία».


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ