Κάθε εξέλιξη θα αλληλεπιδράσει με κρίσιμες οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες, τόσο στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή, όσο και γενικότερα, ενώ θα επιδράσει στους ανταγωνισμούς στην περιοχή
ΒΙΕΝΝΗ.--
Σκληρά παζάρια μέχρι την ύστατη στιγμή διαδραματίζονταν ως χτες βράδυ στη Βιέννη, μεταξύ διπλωματών από το Ιράν, τις πέντε μόνιμες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (Ομάδα των 5+1), με στόχο την υπογραφή μίας τελικής, συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία εάν τελικά επιτευχθεί, θα προκαλέσει σημαντικές εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό προσκήνιο.
Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, σημείωσε χτες το απόγευμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πριν μία ακόμη συνάντησή του με τους ομολόγους του από την Ομάδα των 5+1, πως οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι πολύ κοντά, ότι οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται στις τελευταίες συναρπαστικές στιγμές πριν μία συμφωνία, αν και παραμένουν κάποια ζητήματα». Ο ίδιος εξέφρασε αδυναμία να προβλέψει «εάν η συμφωνία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη» ή εάν θα δινόταν μία ακόμη παράταση στις σκληρές διαπραγματεύσεις.
Αισιόδοξος για την πιθανότητα συμφωνίας, ακόμη και λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη, εμφανίστηκε το απόγευμα στη Βιέννη και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως, ακόμη και χτες το βράδυ, ξεκίνησε μία παράλληλη συνάντηση, αφενός σε επίπεδο υφυπουργών και αφετέρου σε επίπεδο υπουργών μεταξύ Ιράν, (Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ), ΗΠΑ (Τζον Κέρι), της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική (Φεντερίκα Μογκερίνι), του επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΑΕΟΙ) Αλί Ακμπα Σαλέχι, του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας Ερνεστ Μόνις.
Διπλωματικές πηγές από την έδρα των διαβουλεύσεων στη Βιέννη ανέφεραν πως το Ιράν έχει πετύχει μερική άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων, με τέτοιο τρόπο ώστε να του επιτρέπει τις εξαγωγές όπλων σε χώρες της περιοχής, υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση «της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού». Σημείο αιχμής και σκληρών παζαριών φαινόταν πως παρέμενε το ζήτημα των διεθνών ελέγχων στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και στο χρονοδιάγραμμα για την άρση των διεθνών και δυτικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Τέλος, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε πως το Ιράν πιέζει, μεταξύ άλλων, και για ένα σχέδιο απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα ορίζει σαφώς πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι νόμιμο...