Τρίτη 14 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σε κλοιό πιέσεων από Νούλαντ, Σουλτς και Στόλτενμπεργκ

Πήγαινε - έλα από εκπροσώπους λυκοσυμμαχιών αναδεικνύουν τις αντιλαϊκές διεργασίες που εντείνονται

Από τις επαφές της Νούλαντ στην ΠΓΔΜ
Από τις επαφές της Νούλαντ στην ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν χτες το πήγαινε - έλα εκπροσώπων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Δυτικά Βαλκάνια, που όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν ακόμα πιο έντονα στο επίκεντρο των ανταγωνισμών που οξύνονται στην ούτως ή άλλως ταραγμένη περιοχή. Μέσα στο περασμένο 24ωρο είχαμε τη συνέχεια της βαλκανικής περιοδείας της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην ΠΓΔΜ, την έναρξη της βαλκανικής περιοδείας του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου (Γερμανού), Μάρτιν Σουλτς, με αφετηρία την Αλβανία, αλλά και την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ (Νορβηγού) Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σλοβενία...

Οι επαφές της Νούλαντ στα Σκόπια

Οσον αφορά τη Β. Νούλαντ, η Αμερικανίδα αξιωματούχος βρέθηκε χτες στα Σκόπια ασκώντας έντονες πιέσεις για άμεσο τερματισμό της ενδοαστικής κρίσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ. Η Νούλαντ συνέστησε στους ηγέτες «να βρουν βούληση» για την επίλυση της κρίσης σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βασίζεται στην προκαταρκτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 2/6 στα Σκόπια. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τον Επίτροπο της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, με στόχο «συμφωνία - πακέτο που θα επιτρέψει» στην ΠΓΔΜ να επανέλθει «στο δρόμο της ευρω-ατλαντικής προσέγγισης, της ανάπτυξης, της λειτουργίας του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του Τύπου και άλλων σημαντικών ζητημάτων». Ως αντάλλαγμα πρόβαλε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπό τον όρο πως θα συνεχιστούν οι «πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς».

Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι ανέφερε ότι εξέτασαν την πολιτική κατάσταση και τα «στρατηγικά συμφέροντα της χώρας που σχετίζονται με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», θέτοντας ως σημαντική ημερομηνία την επόμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία το 2016.

Η Νούλαντ σήμερα μεταβαίνει σε Αλβανία και Σερβία και στις 15-16 του μήνα στην Ουκρανία.

Ο Σουλτς στην Αλβανία

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας είχε χτες στα Τίρανα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος άσκησε πιέσεις για τη θέσπιση «βαθιάς μεταρρύθμισης στο δικαστικό σύστημα της χώρας», με στόχο την ενίσχυση «ενός κράτους δικαίου», την εντατικοποίηση των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της χώρας, χαιρετίζοντας από την άλλη «την πρόοδο» της Αλβανίας σε πολιτικές που αφορούν τον ευρύτερο στόχο για ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα, ο Γερμανός πολιτικός αξιολόγησε ως «σημαντικό τον περιφερειακό και τοπικό» ρόλο της αλβανικής κυβέρνησης. Μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό Πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι ο Σουλτς εξήρε τις «επιτυχίες» της Αλβανίας στο δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Ο Νισάνι διαβεβαίωσε ότι τα Τίρανα θα παραμείνουν «αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ».

Σήμερα, ο Σουλτς θα βρεθεί στο Βελιγράδι, ενώ μεθαύριο θα πάει στο Σαράγεβο.

Και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στη Σλοβενία

Στη Σλοβενία, χτες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, συναντώντας υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους (όπως ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ, ο Πρόεδρος Μπορούτ Παχόρ) και ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Σλοβένου πρωθυπουργού, οι Τσέραρ και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν θέματα που αφορούν την επόμενη ΝΑΤΟική σύνοδο στην Πολωνία, τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟικών εταίρων και τις «συμμαχικές υποχρεώσεις» της Σλοβενίας στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τη συνεισφορά της σε ιμπεριαλιστικές ΝΑΤΟικές αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν. Συζήτησαν επίσης και την πιθανή διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια.

Με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν παρέλειψε να ασκήσει πιέσεις για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Σλοβενίας και άλλων χωρών προς το ΝΑΤΟ με επιχείρημα «τις θεμελιώδεις αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον ασφάλειας» και το γεγονός ότι η «Συμμαχία εφαρμόζει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής της άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Χαιρέτισε έτσι τη βούληση της χώρας για σταδιακή αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ. Που σημαίνει ότι η Σλοβενία δείχνει θέληση συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική με κάθε μορφή δράση του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ