Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλοι κίνδυνοι από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Ο Σπ. Χαλβατζής, περιοδεύοντας χτες στην Καστοριά, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν για την επίλυση των προβλημάτων τους

(Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ).-

«Πριν μερικά χρόνια απευθύναμε κάλεσμα στους εργαζόμενους και πολλοί απαντούσαν "δε γίνεται τίποτα". Αργότερα όλο και περισσότεροι έλεγαν "κάτι πρέπει να γίνει". Σήμερα ακούγεται όλο και πιο συχνά από τους εργαζόμενους ότι "κάτι πρέπει να κάνουμε". Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιοδεύοντας χτες στην Καστοριά και μιλώντας με τους εργαζόμενους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, τους έδωσε το μήνυμα.

Ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε χτες το βράδυ στην πλατεία Καραβαγγέλη στην Καστοριά σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΝΕ του ΚΚΕ. Νωρίτερα περιόδευσε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καστοριάς και το ΙΚΑ, ενώ συναντήθηκε με τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου και των Σωματείων Εργαζομένων της πόλης.

Τόσο στη βραδινή ομιλία του, όσο και στην περιοδεία, το μέλος του ΠΓ του Κόμματος αναφέρθηκε στα οξύτατα προβλήματα της Βαλκανικής. Κατήγγειλε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποίησε ότι τα σχέδιά τους απειλούν και τον ελληνικό λαό και υπογράμμισε τη θέση του Κόμματος να αποσυρθούν άμεσα όλα τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα από οποιοδήποτε σημείο εκτός των ελληνικών συνόρων. Τα χαρακτήρισε δε δυνάμεις κατοχής, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ειρηνευτικές».

Ειδικά για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, προειδοποίησε ότι συνεχίζουν να είναι πολλαπλά επικίνδυνες. «Η επιλογή διαμελισμού της γειτονικής χώρας παραμένει στο σχεδιασμό των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Η προοπτική να «μεγαλώσει» η Αλβανία δεν έχει εγκαταλειφθεί απ' όλους εκείνους, που θέλουν να ενεργοποιήσουν την εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι αυτοί οι κύκλοι καλλιεργούν την αντιπαλότητα ανάμεσα στους λαούς, οξύνουν τον εθνικισμό και το σοβινισμό. Ακόμα, είπε, η εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης υποτάσσεται στα κελεύσματα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ οι κίνδυνοι για τη χώρα μεγαλώνουν καθώς καθημερινά εμπλέκεται στις επεμβατικές δραστηριότητες των προαναφερόμενων οργανισμών.

Στο εσωτερικό μέτωπο, εκτός των άλλων ζητημάτων, ξεκαθάρισε ότι ο ντόρος περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης δεν πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους, καθώς θα αφορά αλλαγές στα πρόσωπα και όχι στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Αυτή θα συνεχιστεί ως έχει, όπως είπε πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι αυτή η πολιτική χτυπά την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, τον πυρήνα των κοινωνικών κατακτήσεων. Υπογράμμισε ότι στην ίδια πολιτική πιστεύει και η ΝΔ, γι' αυτό ο λαός δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες. Με το σκεπτικό ότι η πολιτική αυτή συναποφασίζεται από τους κρατούντες στις Βρυξέλλες και εκπορεύεται από την ΕΕ, τόνισε ότι και ο ΣΥΝ προωθεί αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, καταγγέλλοντας πολλάκις την κυβέρνηση, γιατί δεν την προωθεί γρήγορα.

Στον αντίποδα, είπε, υπάρχει ελπίδα, καθώς τόσο σε εθνικό (πχ. Ασφαλιστικό) όσο και σε διεθνές επίπεδο (Σιάτλ, Πράγα, Σουηδία, αύριο Γένοβα) αναπτύσσεται η λαϊκή αντίσταση στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Κάλεσε τους Καστοριανούς να κάνουν το βήμα και να συνταχθούν με το ΚΚΕ στον αγώνα ανάπτυξης λαϊκού μετώπου πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Αυτόν τον κόσμο που αγωνίζεται, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, τους ανθρώπους που ανήκουν ακόμα ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τους καλούμε ως ΚΚΕ, να εγκαταλείψουν τις πολιτικές αυτών των κομμάτων και να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές, μαζί με όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική που έρχεται από την ΕΕ και στηρίζεται από τις πολιτικές δυνάμεις που υποτάσσονται στις πολυεθνικές». Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων «συναντήσεων» το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και τη συσπείρωση για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Προβλήματα

Στην περιοδεία ανταλλάχτηκαν πολλές απόψεις και έγινε χρήσιμος διάλογος με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως η ανεργία και η εργασία χωρίς ασφάλιση (μόλις 600 γουνεργάτες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, όταν το 1964 ήταν 5.500). Στηλιτεύτηκε από γιατρούς και εργαζομένους στο δημόσιο σύστημα υγείας η υποβάθμισή του και η άμεση και έμμεση προικοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Καταγγέλθηκε η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού - πανελλαδικά το ίδιο το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι λείπουν 21.500 νοσηλευτές. Καταγγέλθηκε επίσης ότι στη Δυτική Μακεδονία δε λειτουργεί ένας δημόσιος αξονικός τομογράφος, αλλά τρεις ιδιωτικοί, οι οποίοι για να υπάρχουν, προφανώς είναι κερδοφόροι. Τονίστηκε επίσης η κρίση που περνά το εμπόριο της γούνας και τα υψηλότοκα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες, με τα διαβόητα πανωπροίκια, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς επαγγελματίες.

Σήμερα ο Σπ. Χαλβατζής περιοδεύει στη Φλώρινα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ