Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Και όμως, οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο...

Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε η «Eurostat» σχετικά με την απασχόληση στα κράτη - μέλη της ΕΕ για το 2000. Οπως προκύπτει από τον γενικό πίνακα, η Ελλάδα έχει το τρίτο μικρότερο ποσοστό απασχόλησης (55,9%) μετά την Ιταλία (53,4%) και την Ισπανία (54,7%). Στον πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό μισθωτών στο σύνολο των απασχολουμένων, που δείχνει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων. Το ποσοστό των εργαζομένων με συμβόλαια ορισμένου χρόνου είναι περίπου το μέσο ποσοστό της ΕΕ.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αφορά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα είναι 40,9 ώρες, περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες χώρες, με εξαίρεση τη Βρετανία όπου είναι 43,6 ώρες! Αυτό και ως απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι οι Ελληνες δουλεύουν λίγο.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το χαμηλό ποσοστό των γυναικών με μερική απασχόληση. Στην Ελλάδα είναι το 7,9% του συνόλου, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 33,7% και στην Ολλανδία το ποσοστό των γυναικών με μερική απασχόληση ξεπερνά το 70%!

Ισως γι' αυτό η Ολλανδία να θεωρείται πρότυπο πολιτικής για την απασχόληση και την αγορά εργασίας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ