Κυριακή 12 Ιούλη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ασκήσεις Βελτίωσης Μετρήματος και Μνήμης

(β' μέρος)

...Ολες αυτές οι ικανότητες (βλέπε «Ρ» 5.7.2015 α' μέρος) μπορούν να βελτιωθούν σε οποιονδήποτε σκακιστή με την κατάλληλη προπόνηση. Οι ασκήσεις του βιβλίου του ΟΜ Γ. Περιφάνη έχουν στόχο την βελτίωση της ικανότητας του μετρήματος και κύρια της ειδικής σκακιστικής μνήμης, στοιχεία που είναι απαραίτητα σε όλους τους σκακιστές και σκακίστριες.

Την αξία αυτής της ειδικής προπόνησης είχε αντιληφθεί ο προπονητής του Μ. Ταλ (Ν. Κόμπλεντς) καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να αναπτύξει στο μέγιστο βαθμό τη φαντασία και το μέτρημα του μαθητή του, με αποτέλεσμα ο Ταλ να μείνει στην ιστορία ως ο ικανότερος ίσως στην εύρεση και εκτέλεση συνδυασμών.

Σε όλα τα κεφάλαια του βιβλίου υπάρχουν ασκήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας με κριτήριο τον αριθμό των κινήσεων και το πλήθος των βαριαντών. Ξεκινάνε ασκήσεις με 1 βαριάντα 10 κινήσεων από παρτίδα και 1 βαριάντα από σπουδή και σιγά σιγά ανεβαίνουν οι κινήσεις και από τις βαριάντες περνάμε στις υποβαριάντες, φτάνοντας στις 19 με 22 κινήσεις με νοερή σκέψη!

Η διαδικασία σε κάθε διάγραμμα θα είναι η ίδια: Τοποθετούμε το διάγραμμα της θέσης που θέλουμε να μελετήσουμε στη σκακιέρα μας και την εξετάζουμε προσεκτικά επί 5' (βάλτε τη θέση του διαγράμματος). Στη συνέχεια διαβάστε με προσοχή τα αλγεβρικά σύμβολα που ακολουθούν, κίνηση προς κίνηση νοερά, χωρίς να μετακινήσετε κανένα κομμάτι στη σκακιέρα σας.

1. Βη6+ θη6 2. Πζ8+ Ρε7 3. Αη5+ Ρε6 4. Πζ6+ Ρε5 5. Πε1+ Αε3 6. Πε3+ Ρδ4 7. Πδ6+ Ργ4 8. Πε4+ Ρβ5 9. Ιγ3+ Ρα5 10. Πα4+ ματ!

Τώρα, κοιτώντας τα κομμάτια στη σκακιέρα και χωρίς να βλέπετε τις παραπάνω κινήσεις, επαναλάβετε από μνήμης όλες τις κινήσεις λευκού και μαύρου. Τέλος, χωρίς να κοιτάτε σκακιέρα και φυσικά χωρίς να βλέπετε τις παραπάνω κινήσεις, επαναλάβετε από μνήμης!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ