Κυριακή 12 Ιούλη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλληλοκατανόηση...

Μες στην «κατανόηση» απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το νέο μνημόνιο που φέρνει ήταν η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Και δώστου τα «σας καταλαβαίνω, γιατί κάνετε το καθήκον σας, το εθνικό σας καθήκον», και δώστου τα «μπράβο», γιατί «έχετε τη γενναιότητα να κινηθείτε στην ίδια κατεύθυνση», δώστου τα «είμαι σίγουρος ότι αυτά που κάνετε δεν τα θέλετε, όπως κι εμείς δε τα θέλαμε όταν τα κάναμε», δώστου τα «απόλυτα καταλαβαίνω και τους συναδέλφους και εσάς. Πονέσαμε όταν έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις αναγκαίες για να μείνει η χώρα στο ευρώ».

Υπάρχει άραγε πιο χαρακτηριστική απόδειξη για την τεράστια ευθύνη που φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το γεγονός ότι με την αντιλαϊκή πολιτική του, εκτός από το να χρεοκοπεί παραπέρα το λαό, δίνει τη δυνατότητα στους προκατόχους του, στη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, να εμφανίζονται ως τάχα δικαιωμένοι για την καταστροφική για το λαό πολιτική τους;

Τα κόμματα του κεφαλαίου, τόσο τα κόμματα του «ΝΑΙ», όσο και αυτά του κάλπικου «ΟΧΙ», όλα μαζί παρέα «εξομολογούνται» για το πόσο «δεν τα θέλουνε» αυτά που κάνουνε σε βάρος του λαού. Χτυπούν το ένα το άλλο στην πλάτη και αλληλοσυγχαίρονται για τη λήψη των «αναγκαίων αποφάσεων» για τη διασφάλιση των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, με μανδύα «εθνικού καθήκοντος»...

Ας τους αφήσει ο λαός λοιπόν στην «αλληλοκατανόησή» τους, ας γυρίσει την πλάτη του σε όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που τον τσακίζουν για λογαριασμό των μονοπωλίων και της εξουσίας τους!

Προδιαγεγραμμένη πορεία

Μιλώντας τις προάλλες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε με την τρόικα και ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασε το νέο μνημόνιο σαν μια ύστατη διέξοδο από το «ναρκοπέδιο», όπως είπε, που πλέον βρίσκεται μπροστά στο λαό. Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι στη διαπραγμάτευση που έκανε, ποτέ δεν βγήκε έξω από το πλαίσιο που ορίζει και η συμφωνία που τώρα προτείνει στους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς. Για παράδειγμα, θυμίζουμε ότι στην απόφαση του Γιούρογκρουπ που συνυπέγραψε η κυβέρνηση στις 20 Φλεβάρη, σημειώνεται ότι: «Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης (...) Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάσει της τρέχουσας συμφωνίας (...) Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ακολούθησε στις 6 Μάη η κοινή δήλωση των Τσίπρα - Γιούνκερ, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό (...) Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή». Επομένως, η πορεία προς το τρίτο μνημόνιο ήταν προδιαγεγραμμένη από την πλευρά της κυβέρνησης και ας αφήσει την κοροϊδία για «ναρκοπέδια» της τελευταίας στιγμής.

Τυχοδιώκτες

Ηταν πραγματικά οικτρή η εικόνα ορισμένων από τους πιο ένθερμους υποστηριχτές της «αριστερής διακυβέρνησης», οι οποίοι την Πέμπτη και την Παρασκευή έψαχναν τρόπο είτε να δικαιολογήσουν, είτε να συγκαλύψουν το «ναι» στο τρίτο μνημόνιο. Αλλοι από αυτούς κατέφευγαν σε γελοιότητες στα κανάλια, άλλοι που είχαν στασίδι στις πρωινές και τις απογευματινές εκπομπές έτρεχαν μακριά μόλις έβλεπαν δημοσιογραφικό μικρόφωνο και κανάλι, άλλοι λεοντάριζαν δημόσια και στο παρασκήνιο διέδιδαν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση που έβαλε το ξημέρωμα του Σαββάτου η κυβέρνηση στη Βουλή. Μια ζωή τυχοδιώκτες και οπορτουνιστές, δεν θα μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά τώρα που το γενικό συμφέρον του κεφαλαίου απαιτεί, και με την ψήφο τους, να πιστοποιήσουν την υποταγή τους σ' αυτό...

Αβυσσος εξαπάτησης

Σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ειπώθηκε μπροστά στο τρίτο μνημόνιο ότι τώρα τους ενδιαφέρουν περισσότερο οι ΣΣΕ, γιατί μέσω αυτών θα υπάρξει τάχα και επαναφορά του κατώτατου μισθού, για τον οποίο, όπως είπαν, δεν επιμένουν πλέον να φέρουν νόμο. Ελεγαν ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που επιμένει να μην υπάρξει αποκατάσταση των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις, ενημέρωναν ότι το υπουργείο δε συζητάει άρση των διαδικασιών και ότι συμφωνεί να γνωμοδοτεί ο γενικός γραμματέας, θέση που παραπέμπει στο σημερινό καθεστώς. Τι συμπέρασμα προκύπτει απ' όλα αυτά; Πρώτον, ξεχάστε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Δεύτερο, αν υπάρξει κάποια νομοθετική παρέμβαση, αυτή θα αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, με τρόπο όμως που δε θα αλλάζει η άθλια κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας. Και τρίτο, οι ομαδικές απολύσεις παραμένουν στη δικαιοδοσία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, όπως και το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά τα όρια των απολύσεων κάθε μήνα, το ύψος της αποζημίωσης και άλλα. Βάλτε δίπλα σε όλα αυτά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται με βάση το μνημονιακό νόμο της προηγούμενης συγκυβέρνησης, με βάση δηλαδή την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, και θα καταλάβετε πλήρως το μέγεθος της εξαπάτησης που επιχειρούν μήνες τώρα τα κυβερνητικά στελέχη σε βάρος των εργαζομένων και του λαού...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1904 Γεννιέται ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούντα (τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971).

1906 Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός του Πυροβολικού, εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, παίρνει τελικά χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμά του με το βαθμό του. Η «Υπόθεση Ντρέιφους», μεγάλο σκάνδαλο της εποχής, πυροδότησε λαϊκές αντιδράσεις και κυβερνητική κρίση.

1920 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γ. Γουίλσον εγκαινιάζει και επίσημα πια την 77 χλμ. μήκους Διώρυγα του Παναμά, η οποία βρισκόταν σε λειτουργία από το 1914. Σχεδόν 5.600 εργάτες πέθαναν κατά τη δεκαετή κατασκευή της Διώρυγας.

1924 Η κυβέρνηση Πάσιτς της Γιουγκοσλαβίας θέτει εκτός νόμου το Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα.

1941 Η Σοβιετική Ενωση και η Βρετανία υπογράφουν στη Μόσχα συμφωνία για κοινή δράση στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

1943 Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ. Η αντεπίθεση διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου και καταλήγει με αποφασιστική νίκη του Κόκκινου Στρατού που ουσιαστικά εξουδετερώνει την επιθετική ικανότητα της ναζιστικής πολεμικής μηχανής στο Ανατολικό Μέτωπο. Μεταξύ άλλων, η μάχη του Κουρσκ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αναμέτρηση αρμάτων μάχης στον κόσμο, με πάνω από 8.000 τανκ (και από τις δύο πλευρές) να παρατάσσονται στο πεδίο της μάχης.

1944 Ο ΕΛΑΣ χτυπά τους άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας και τις μηχανοκίνητες δυνάμεις του Μπουραντά που έκαναν επιδρομή στα Πετράλωνα της Αθήνας και τους διώχνει από τη συνοικία.

1944 Ξεκινά η διήμερη μάχη του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία, που έληξε με νίκη. Οι απώλειες του εχθρού σε νεκρούς ήταν 450 Γερμανοί στρατιώτες και 70 ταγματασφαλίτες.

1946 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδες ενάντια στο μέλος της ΚΕ Μ. Πορφυρογέννη στο σπίτι του. Από τύχη γλίτωσαν, τόσο ο Μ. Πορφυρογέννης όσο και η οικογένειά του.

1948 Αντιμετωπίζονται επιτυχώς από το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Σμόλικα.

1948 Καταφθάνουν στο μέτωπο της Β. Πίνδου ο βασιλιάς Παύλος και ο Αμερικανός στρατηγός Βαν Φλιτ, με σκοπό να εξυψώσουν το πεσμένο ηθικό του κυβερνητικού στρατού. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με προκήρυξή του προς τους μαχητές και της μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, τους καλεί να εντείνουν την πολεμική τους δράση σ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

1950 Αρχίζει στο Εκτακτο στρατοδικείο Αθηνών η δίκη για παράβαση του Α.Ν. 509 των εν ενεργεία αστυνομικών Γιάννη Παλαβού, Σταύρου Τσιμπούρη, Δημήτρη Κοντογιάννη και Βασίλη Δασκαγιάννη.

1996 Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση και καλείται να δικαστεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org