Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΓΝ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Στα όρια των αντοχών του το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Η εντατικοποίηση της δουλειάς για το ελλιπές προσωπικό πάει χέρι χέρι με τις τεράστιες αναμονές για τους ασθενείς

Το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί στα όρια των αντοχών του, με τους εργαζόμενους στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του νοσοκομείου σήμερα είναι στα 126 εκατ. ευρώ. Από αυτά το κράτος πρέπει να καταβάλλει 39 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ομως, καταβάλλει μόλις 35 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Το νοσοκομείο έχει ανεπτυγμένες 800 κλίνες, ενώ αρχικά προβλέπονταν 625 και απασχολεί 1.535 άτομα προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων. Από την 3η ΥΠΕ έχει ήδη ζητηθεί η πρόσληψη 280 εργαζομένων που θεωρούνται απαραίτητοι για να καλυφθούν άμεσες και επείγουσες ανάγκες του νοσοκομείου, χωρίς το αίτημα αυτό να έχει ικανοποιηθεί μέχρι τώρα.

Από τις 245 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού, οι 115 είναι κενές και απαιτείται επειγόντως η πρόσληψη τουλάχιστον 35 γιατρών.

Μεγάλες είναι οι ανάγκες και σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς τα τελευταία χρόνια έφυγαν 141 εργαζόμενοι (με συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις και μετανάστευση) και δεν αντικαταστάθηκαν. Ετσι, ενώ εργάζονταν 790 εργαζόμενοι, απέμειναν 649. Για τις επείγουσες ανάγκες απαιτούνται τουλάχιστον 100 νοσηλευτές, ενώ για την κάλυψη των ήδη ανεπτυγμένων κλινών αυτός ο αριθμός αυξάνεται τουλάχιστον στους 249.

Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε εργαστηριακό προσωπικό (τεχνολόγοι, κ.ά.), διοικητικό προσωπικό κ.λπ.

Ελάχιστες είναι και οι θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών, καθώς μεγάλος αριθμός παίρνει το δρόμο της μετανάστευσης λόγω των συνολικότερων περικοπών στη μισθοδοσία αλλά και των συνθηκών εργασίας που έχουν διαμορφωθεί στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που δέχεται το νοσοκομείο, τόσο στα πρωινά όσο και στα απογευματινά ιατρεία. Μέσα στην τριετία 2012 - 2014, αυξήθηκε ο αριθμός των εξετασθέντων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και στα Επείγοντα (ΤΕΠ) από 295.149 σε 331.018.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η εντατικοποίηση της εργασίας σπάει κάθε ρεκόρ και την ίδια ώρα στις εφημερίες ο χρόνος αναμονής των ασθενών ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και τις 8 με 10 ώρες!

Με πρόσχημα την κάλυψη των αναγκών, το νοσοκομείο άρχισε να απασχολεί εργαζόμενους με επιδοτούμενες ευέλικτες θέσεις εργασίας, αλλά και με μπλοκάκι, επικουρικούς, ενώ αξιοποιεί και τη μαθητεία.

Συνωστισμός σε επείγοντα και τακτικά

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι αυτόνομο και σ' αυτό εντάσσονται το ΤΕΠ, τα εξωτερικά ιατρεία, 2 βραχείες νοσηλείες και 2 αίθουσες χειρουργείων. Λειτουργεί με 59 νοσηλευτές, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 40 για να βγουν με ασφάλεια όλες οι βάρδιες.

Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δουλεύουν καθημερινά 27 άτομα, τα οποία μειώνονται σε εννέα τις μέρες γενικής εφημερίας, προκειμένου να ενισχυθεί το ΤΕΠ. Κατά μέσο όρο, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετούνται ημερησίως περίπου 1.000 ασθενείς, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένος ο χρόνος εξέτασής τους.

Ο χρόνος αναμονής για ραντεβού είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, στα Οφθαλμολογικά και Γαστρεντερολογικά, τα ραντεβού είναι κλεισμένα για το 2015! Ο κόσμος σπρώχνεται στα απογευματινά ιατρεία, όπου επίσης υπάρχει αναμονή, αλλά μικρότερης διάρκειας.

Το νοσοκομείο εφημερεύει οκτώ φορές το μήνα, από τις οποίες τις τέσσερις μόνο του. Τις μέρες γενικής εφημερίας στα ΤΕΠ υπολογίζεται ότι προσέρχονται περισσότεροι από 1.000 - 1.200 ασθενείς, από τους οποίους εκτιμάται ότι περίπου 150 - 200 θα επισκεφτούν και 2η ή και 3η ιατρική ειδικότητα. Εξαιτίας της πολύωρης αναμονής, σημαντικός αριθμός ασθενών (από 50 έως 200) αποχωρούν χωρίς τελικά να εξεταστούν.

Ελάχιστοι είναι και οι τραυματιοφορείς στην εφημερία. Δουλεύουν 3 πρωί, 4 απόγευμα και 3 έως 4 τη νύχτα, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5 πρωί, 6 απόγευμα και 5 νύχτα.

Στο νοσοκομείο λειτουργεί τμήμα διαλογής από ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές, για την κατάταξη των ασθενών σε επείγοντα και μη περιστατικά. Οπως λένε οι νοσηλευτές, αυτό σώζει ως ένα βαθμό την κατάσταση, ώστε να μη μένουν χωρίς να εξυπηρετούνται επείγοντα περιστατικά και να μη χάνονται ζωές.

Η κατάσταση στα άλλα τμήματα

Σε ό,τι αφορά τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου, η κατάσταση είναι η εξής:

Χειρουργικός Τομέας: Λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού δεν λειτουργούν δύο αίθουσες χειρουργείων από τις 14, ενώ τα χειρουργεία αυξήθηκαν σε 18.000 πέρσι από περίπου 17.000 το 2013. Η αύξηση αυτή στηρίχθηκε στην εντατικοποίηση της δουλειάς. Παρ' όλα αυτά παραμένει μεγάλη η λίστα αναμονής. Π.χ. στη Γενική Χειρουργική υπάρχει αναμονή πάνω από ένα χρόνο.

Θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 60 νοσηλευτές στα χειρουργεία και δουλεύουν 42 στο κυκλικό ωράριο, από τους οποίους ενεργοί είναι οι 36. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές φορές οι νοσηλευτές να δουλεύουν σε δύο χειρουργικές αίθουσες, ενώ κανονικά το νοσηλευτικό προσωπικό δεν πρέπει να μετακινείται για την αποφυγή του κινδύνου λοιμώξεων».

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: Η ΜΕΘ έχει 22 κρεβάτια και λειτουργούν τα 16, και αυτά υποστελεχωμένα. Η λειτουργία της ΜΕΘ στηρίζεται στους συμβασιούχους νοσηλευτές. Αυτή την περίοδο έχουν 12 και αν φύγουν κι αυτοί, αναγκαστικά θα κλείσουν και άλλα κρεβάτια.

Αναισθησιολογικό: Υποτίθεται ότι είναι από τα ενισχυμένα τμήματα του νοσοκομείου, αλλά και εδώ υπάρχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στο κυκλικό ωράριο είναι 19 άτομα και θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 4. Οπως είπαν, υπάρχουν μέρες που δεν μπορούν να πάρουν αναρρωτική άδεια.

Αιματολογικό: Τα τελευταία χρόνια έχασε πάνω από το 50% του δυναμικού του σε ιατρικό προσωπικό, το οποίο δεν αντικαταστάθηκε. Το Αιματολογικό με όλα τα τμήματά του λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Καλείται να επιτελέσει το έργο του μόνο με πέντε ειδικούς αιματολόγους. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε τεχνολόγους και ειδικευόμενους Βιοπαθολογίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ