Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2015 - αριθ. φύλλου: 12171

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να βάλει ταφόπλακα στις «υπηρεσίες» που προσφέρει η κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, με αφορμή τις προτάσεις της κυβέρνησης για ίδρυση ΝΑΤΟικού στρατηγείου στην Κρήτη


ΣΕΛ.  3
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις κλιμάκωσης της στρατιωτικοποίησης και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

ΣΕΛ.  3

Ο λαός πρέπει να πει «όχι» στη συνεχή χρεοκοπία του!

Eurokinissi

Χιλιάδες λαού, εργαζομένων, νεολαίας διαδήλωσαν, χτες, μετά από κάλεσμα του ΚΚΕ, ενάντια στην επικείμενη συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές, αλλά και σε κάθε αντιλαϊκό ενδεχόμενο που θα προκύψει ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Διατράνωσαν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στη συνέχιση της χρεοκοπίας τους, ότι αρκετά πλήρωσαν τους εκβιασμούς και την κοροϊδία κυβερνήσεων και δανειστών. Οτι μόνη διέξοδος για το λαό είναι η ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

  • Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο Σύνταγμα στο χτεσινό συλλαλητήριο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευθεί αύριο, Κυριακή.

Eurokinissi


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βάλε - βγάλε...

Οσο προχωρά η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους δανειστές, τόσο ακούμε, διαβάζουμε και βλέπουμε διάφορα νούμερα, ποσοστά που αναφέρονται ως η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές. Διαβάζουμε ας πούμε (σ.σ. χτες) «στο 0,07% του ΑΕΠ η διαφορά Αθήνας - εταίρων στο ΦΠΑ. Ελάχιστη η διαφορά ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές» ή «800 εκατομμύρια χωρίζουν Αθήνα - Βρυξέλλες από το να κλείσει η συμφωνία», ή τόση είναι η διαφορά από τα εξοπλιστικά, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις έκτακτες εισφορές και πάει λέγοντας.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα ένα νέο νούμερο, ένα νέο ποσοστό έρχεται σε αντικατάσταση κάποιου άλλου για να δείξει τη μικρή ή τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει για να ολοκληρωθεί η αντιλαϊκή συμφωνία. Ο λαός, λοιπόν, παρακολουθεί ένα τέτοιο παιχνίδι, με την απαραίτητη μάλιστα δραματοποίηση από στελέχη της συγκυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, τα Μέσα Ενημέρωσης. Αυτό, όμως, που κρύβεται συνειδητά είναι ότι ένα νούμερο πάνω, ένα κάτω σε τίποτα δεν αλλάζει ούτε το αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο που διατηρείται και θα ισχύει στο ακέραιο ούτε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, σε κάθε παραλλαγή τους, που προστίθενται και το ενισχύουν είτε με τις προτάσεις της συγκυβέρνησης είτε με αυτές των δανειστών.

Αν δει κανείς ποιες είναι οι πραγματικές διαφορές θα αντιληφθεί εύκολα πόσο πολύ στριμώχνουν το λαό στη γωνία. Η συγκυβέρνηση προτείνει αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης. Οι δανειστές προτείνουν κάποιες παραλλαγές. Δεδομένο, όμως, είναι ότι θα υπάρχει αύξηση στον ΦΠΑ. Η συγκυβέρνηση προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αρχής γενομένης από το 2018 και οι δανειστές ζητούν την πλήρη κατάργηση μέχρι το 2019. Δεδομένο είναι ότι το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί. Σχεδόν σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης η εικόνα είναι ίδια... Οι αντιλαϊκές, όμως, εξελίξεις είναι δεδομένες.

Ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία, σίγουρα αυτό δεν θα κριθεί από το πότε θα κοπεί το ΕΚΑΣ, ή από το αν θα πάει ο ΦΠΑ στα μακαρόνια στο 23% και άλλα φαιδρά που ακούμε σε «έγκυρα ρεπορτάζ», που θέλουν να παρουσιάζουν την κυβέρνηση να αντιστέκεται στις «παράλογες απαιτήσεις» των δανειστών για το καλό του λαού! Αποτέλεσμα άλλων αντιθέσεων, ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ - ΔΝΤ) θα είναι και αυτό το ενδεχόμενο, που και αυτό πάλι θα το πληρώσει ο λαός με διαφορετικό τρόπο (υποτίμηση του νομίσματος, νέο «πακέτο βοήθειας» με νέα αντιλαϊκά μέτρα, κ.λπ). Αυτό που πρέπει να κρατήσουν από όλες αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες είναι ότι το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους δεν μπορεί να εξαρτάται από τέτοια βρώμικα παιχνίδια. Γι' αυτό, αντί να παρακολουθούν απαθείς τις εξελίξεις από τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, αντί να «αγωνιούν» για τους όρους σφαγής τους, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να το πάρουν απόφαση, να διαλέξουν το δρόμο της οργανωμένης πάλης για να βάλουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές», να διεκδικήσουν να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο πριν και μετά τα μνημόνια, να παλέψουν για την ανάκτηση όλων αυτών που έχασαν σε δικαιώματα και εισόδημα, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ, να παλέψουν σε κατεύθυνση ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, τις πραγματικές αιτίες που γεννάνε τη φτώχεια, την ανεργία, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, τα διάφορα αντιλαϊκά παζάρια που πληρώνει ο λαός.



Απεργούν την Τρίτη οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά

ΣΕΛ.  17
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Αξεθώριαστα τα διδάγματα της ζωής και της θυσίας της

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ν. Ηράκλειο προς τιμήν της ηρωίδας κομμουνίστριας.


ΣΕΛ.  12  -  13
«ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΝΕ
Σάρωμα των λαϊκών δικαιωμάτων για να ανακάμψει το κεφάλαιο

ΣΕΛ.  9
Δημοψήφισμα ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοψήφισμα για τη συμφωνία χτες μετά τα μεσάνυχτα, μέσω διαγγέλματος του πρωθυπουργού. Ρεπορτάζ για το θέμα στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ