Σάββατο 27 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δημοτική Αστυνομία με εισπρακτική κατεύθυνση

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Την κατεύθυνση της διοίκησης του δήμου να «αξιοποιήσει» τη Δημοτική Αστυνομία για εισπρακτικούς σκοπούς στηλίτευσε ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην κατεύθυνση αυτή η διοίκηση του δήμου «κόβει» 1,6 εκατομμύρια ευρώ από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ), τα οποία θα διαθέσει για τη μισθοδοσία του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς αυτή - παρά την περί του αντιθέτου νομοθετική πρόβλεψη - θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστικά, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε στην τοποθέτησή του: «Επιμέναμε και ήμασταν σταθεροί στην υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλειάς αυτών των εργαζομένων, αλλά και σε λειτουργίες που δεν έχουν κατασταλτικό ούτε και φορομπηχτικό χαρακτήρα. Και υπάρχει πρόβλεψη στην τροπολογία που καταθέσαμε ως Κόμμα, και έγινε δεκτή, οι δήμοι να παίρνουν αυτό το προσωπικό και να το εντάσσουν σε υπηρεσίες, όπως αυτή που είχαμε, τη Διεύθυνση Ελέγχου Κοινόχρηστων Χώρων, λειτουργίες τις οποίες σε πολύ μικρό βαθμό θα κάνει τελικά η Δημοτική Αστυνομία, γιατί ο κύριος σκοπός της θα είναι να μαζέψει χρήμα.

Στην τροποποίηση που αφορά το ΔΒΑ φέρνετε μείωση 1.600.000 ευρώ για να πάνε στη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, ως μισθοδοσία αυτών των υπαλλήλων. Και εννοείται ότι και οι υπάλληλοι που επιστρέφουν πρέπει να πληρωθούν, αλλά χρειάζεται να διεκδικήσουμε κονδύλια. Γιατί δεν γίνεται να επιστρέφουν οι εργαζόμενοι, αλλά να μην επιστρέφουν και οι κωδικοί στον προϋπολογισμό με τους οποίους θα πληρώνονται! Είναι δυνατόν να είναι λύση να κόβουμε 1,6 εκατομμύρια ευρώ από το ΔΒΑ; Και δεν απαντήσατε στο ερώτημα που θέσαμε προηγουμένως και σε μία ακόμα συνεδρίαση, για το αν και πώς θα ανοίξουν οι 77 παιδικοί σταθμοί.

Στο συγκεκριμένο τώρα γεγονός τι να ψηφίσουμε; Οτι την εγκρίνουμε την ώρα που δεν έχουμε τα κονδύλια; Εχουμε τη δυνατότητα όμως αυτό το δυναμικό να το εντάξουμε σε υπηρεσίες του δήμου και ταυτόχρονα να φτιάξουμε υπηρεσία ελέγχου (π.χ. για την ηχορύπανση, για την παράνομη αντικοινωνική στάθμευση και όχι για να βγάζουμε χρήματα), αλλά εσείς θέλετε να ξαναφτιάξετε την παλιά Δημοτική Αστυνομία και μάλιστα με πολύ λιγότερο κόσμο και ουσιαστικά με στόχο να μαζέψετε λεφτά από τον κόσμο! Εμάς μας έκανε εντύπωση ότι από τους 117 εργαζόμενους που είχε η Διεύθυνση Ελέγχου Κοινόχρηστων Χώρων, στη Δημοτική Αστυνομία δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε μόνο 23. Οι άλλοι πάνε σε άλλες υπηρεσίες, με βάση και τα προσόντα που έχουν. Και ίσως είναι ένα δείγμα κι αυτό, για το πώς αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το πού μπορούν να προσφέρουν καλύτερα, αντί να κυνηγάνε πρόστιμα, τα οποία δεν πρόκειται και να τα εισπράξετε!».

Συμπράττει με ΜΚΟ

Κριτική στην επιλογή της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους σε σύμπραξη και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) άσκησε στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι είναι απαράδεκτο να δίνεται το 6% του προγράμματος σε ΜΚΟ για να παρέχουν δίκτυα που θα μοιράζουν το υλικό στον κόσμο που έχει ανάγκη, όταν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό οι δομές του δήμου.

Ο Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε: «Εμείς συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη να στηριχθούν οι άπορες οικογένειες. Αλλά έχουμε ως δήμος δομές. Γιατί τις απαξιώνετε; `Η γιατί δεν δίνουμε μάχη, αφού θα μου πείτε έτσι μας υποχρεώνει το αρμόδιο υπουργείο, ώστε αυτό το πρόγραμμα και αυτά τα κονδύλια να πάνε μέσω του συνεταιρισμού που θα φτιάξουμε στην Αθήνα και θα αφορά το ΔΒΑ, το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων, την "Αποστολή", το ΚΕΘΕΑ, τους Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών και όχι τις ΜΚΟ. Το απαιτήσατε και σας είπαν όχι; Φυσικά είναι θέμα γιατί δεν έδινε τέτοια κατεύθυνση και το ίδιο το υπουργείο».

Απαντώντας ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, εξήρε τη δράση των ΜΚΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απαρέγκλιτη θέση του Δήμου Αθηναίων είναι η συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, με Μη Κυβερνητικές και Εθελοντικές Οργανώσεις και φορείς στη βάση των αρχών της αξιοπιστίας, της χρηστής διαχείρισης, του σεβασμού του δημοσίου χρήματος και της νομιμότητας». Μάλιστα, σε μια αποπροσανατολιστική συλλογιστική, ισχυρίστηκε ότι ΜΚΟ είναι και οι Σύλλογοι Γονέων... όταν είναι γνωστός ο ρόλος τέτοιων οργανώσεων στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, πολλές φορές χωρίς κανένα αντίκρισμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία στο Κέντρο Αστέγων(2020-05-12 00:00:00.0)
Εκρηκτική κατάσταση, χιλιάδες παιδιά εκτός(2015-09-02 00:00:00.0)
Ο λογαριασμός θα είναι βαρύς κι ασήκωτος(2015-06-26 00:00:00.0)
Στον «αέρα» εργαζόμενοι, παιδιά, γονείς(2012-07-12 00:00:00.0)
Να εξαντληθούν οι δυνατότητες να γίνουν δεκτά τα παιδιά στους σταθμούς(2012-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ