Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ψηφίστηκε, χτες, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την ιθαγένεια και άλλες διατάξεις σχετικές με τους μετανάστες. Από τους 267 παρόντες βουλευτές, υπέρ ψήφισαν 172, κατά 91 και 4 δήλωσαν «παρών». Πιο ειδικά, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος, δηλαδή των ΑΝΕΛ, με εξαίρεση το βουλευτή τους Κ. Ζουράρη, που ψήφισε υπέρ, της ΝΔ και της ΧΑ.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», καθώς, όπως έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή από τους βουλευτές του, το ΚΚΕ τοποθετείται με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων μεταναστών και των παιδιών τους, την ανάγκη να αντιμετωπιστούν έστω και ορισμένα από τα επιμέρους προβλήματά τους, ξεκαθαρίζοντας ότι «συγχρόνως, αποκαλύπτει, αντιμάχεται και καταγγέλλει τις φιλεργοδοτικές, αντεργατικές ρυθμίσεις» που περιέχει.

Οσον αφορά την ιθαγένεια, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θέτουν επιπρόσθετες δυσκολίες για την απόκτησή της, σε βάρος των παιδιών των μεταναστών. Για παράδειγμα, καταργούνται τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα οποία, για την κτήση της, η μόνη προϋπόθεση ήταν η γέννηση στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο προβλέπει για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ότι θα πρέπει να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον στην Α' τάξη του Δημοτικού Σχολείου, ένας τουλάχιστον γονέας να διέμενε νόμιμα στη χώρα για 5 τουλάχιστον χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού, νόμιμη διαμονή και των δύο γονέων κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ ο ένας τουλάχιστον πρέπει να κατέχει συγκεκριμένη κατηγορία άδειας διαμονής κ.ά.

Ενσωματώνει την Οδηγία 2011/98/33 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υλοποιεί τη γενικότερη κατεύθυνση κεφαλαίου, κρατών-μελών και ΕΕ, για απόλυτη σύνδεση της μετανάστευσης με την αγορά εργασίας, αλλά και την Οδηγία 2014/36/ΕΕ για τους εποχικούς μετανάστες, προκειμένου να προσφέρει ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες.

Ενδεικτικά, οι ρυθμίσεις που ενσωματώνουν τις δύο παραπάνω οδηγίες, προβλέπουν ότι οι μετανάστες που κατέχουν «ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας», δεν μπορούν να λάβουν υποτροφίες, σπουδαστικά δάνεια ή άλλες παροχές στο πλαίσιο της Β/βάθμιας, Γ/βάθμιας Εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, ούτε εντάσσονται στις διαδικασίες παροχής στέγης (π.χ. φοιτητικές εστίες).

Οσον αφορά τους εποχικούς μετανάστες, ο εργοδότης απαλλάσσεται ουσιαστικά από την υποχρέωση να εξασφαλίζει κατάλυμα στον εργαζόμενο, η υποχρέωση του εργοδότη να προκαταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές του μετανάστη για δύο μήνες περιορίζεται στον ένα μήνα, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα θα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον ΟΓΑ να τις εισπράξει από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αυτά χωρίς να διευκρινίζεται ότι καθ' όλη αυτή τη διαδικασία ο μετανάστης θα είναι ασφαλισμένος. Εάν ο εργοδότης δεν είναι εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις του (Ασφάλιση, φορολογία, μισθός κ.λπ.), τότε ανακαλείται η θεώρηση εισόδου, δηλαδή την πληρώνει ο μετανάστης!

Η συζήτηση επί των άρθρων προβλέπεται να γίνει στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταξικός και άδικος ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης(2023-03-23 00:00:00.0)
Δεν κρύβονται...(2015-06-13 00:00:00.0)
Δυσκολεύει την παραμονή, περιορίζει τα δικαιώματα(2014-02-21 00:00:00.0)
Αποκαλύπτει την αντιμεταναστευτική σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ(2010-09-15 00:00:00.0)
Χαρατσώνει με πρόστιμα τους μετανάστες(2007-08-10 00:00:00.0)
Τους νομιμοποιούν στα λόγια(2007-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ