Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διαδήλωσαν: Δεν δεχόμαστε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία!

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια συναντήθηκε με το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και μαζί συγκρότησαν μια μεγάλη πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου

Οι συνταξιούχοι στα Προπύλαια και στο βάθος, μέχρι την Ομόνοια, τα μπλοκ της διαδήλωσης του ΠΑΜΕ
Οι συνταξιούχοι στα Προπύλαια και στο βάθος, μέχρι την Ομόνοια, τα μπλοκ της διαδήλωσης του ΠΑΜΕ
Με πούλμαν, που ταξίδευαν για ώρες από τη Θράκη, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, αλλά και με καράβια από τα νησιά, χιλιάδες συνταξιούχοι κατέφτασαν χτες στην Αθήνα και μαζί με τους συναδέλφους τους από την Αττική συγκρότησαν το απόγευμα μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Το κουράγιο τους, παρά την ηλικία για πολλούς απ' αυτούς, και η αγανάκτηση για όσα τους φόρτωσαν στην πλάτη οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή, έγιναν διάθεση για αγώνα, με «καταλύτη» το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των συνδικαλιστικών τους Οργανώσεων (ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ), που είχε την πρωτοβουλία της χτεσινής πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα.

Λίγο μετά τις έξι, η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση υποδέχτηκε τη μαζική πορεία συνδικάτων και φορέων του κινήματος, που ξεκίνησε λίγο πριν από την Ομόνοια. Με σύνθημα «Ολοι στους δρόμους», το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη χτεσινή συγκέντρωση σαν μια πρώτη απάντηση στην αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών και βρέθηκε να διαδηλώνει μαζί με τους χιλιάδες συνταξιούχους στο κέντρο της Αθήνας.

Συναγερμός και ετοιμότητα

Η χτεσινή κινητοποίηση σήμανε συναγερμό και ετοιμότητα για δράση, μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται να ροκανίσουν τις ήδη κατακρεουργημένες συντάξεις και ταυτόχρονα καταδικάζουν τις νεότερες γενιές εργαζομένων να μείνουν χωρίς συνταξιοδότηση.

Αποψη της πορείας, την ώρα που τα πρώτα μπλοκ ανηφορίζουν τη Β. Σοφίας με κατεύθυνση την Ηρώδου Αττικού
Αποψη της πορείας, την ώρα που τα πρώτα μπλοκ ανηφορίζουν τη Β. Σοφίας με κατεύθυνση την Ηρώδου Αττικού
Στην προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, κανείς δε λογάριαζε την κούραση του ταξιδιού: «Ηρθαμε να δώσουμε το παρών», «να ενώσουμε τη φωνή μας», «να πούμε φτάνει πια», έλεγαν οι συνταξιούχοι για τους λόγους που τους βγάζουν, για μια ακόμα φορά, στο δρόμο και πρόσθεταν: «Για τον αγώνα αξίζει κάθε κόπος», «αυτός είναι ο δρόμος που ξέρουμε εμείς».

Την ακούραστη δράση και συμβολή των συνταξιούχων στους αγώνες του λαού επιβεβαίωσε και το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων στο άκουσμα της πρότασης του ΠΑΜΕ για πανελλαδική απεργία τη μέρα ψήφισης της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, όπως τη μετέφερε από το βήμα ο Αλέκος Αρβανιτίδης, ο οποίος χαιρέτισε το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης. Χαιρετισμοί στη συγκέντρωση έγιναν κι από άλλους προέδρους Ομοσπονδιών των συνταξιούχων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό. Από τα μεγάφωνα αναγγέλθηκαν επίσης χαιρετισμοί από συλλόγους των συνταξιούχων δικηγόρων, μηχανικών, εφημεριδοπωλών και άλλων.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν και οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για το δικαίωμά τους στη δουλειά μαζί με τους συνταξιούχους.

Κλειστοί δρόμοι και πόρτες

Η κεφαλή της πορείας στη γωνία με την Ηρώδου Αττικού και ο κόσμος να απλώνεται μέχρι κάτω στην Πανεπιστημίου
Η κεφαλή της πορείας στη γωνία με την Ηρώδου Αττικού και ο κόσμος να απλώνεται μέχρι κάτω στην Πανεπιστημίου
Ακολούθησε μεγάλη πορεία, η οποία σε πλήρη και πυκνή διάταξη κάλυψε ολόκληρη σχεδόν την Πανεπιστημίου. Η κεφαλή κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι συνταξιούχοι είχαν ζητήσει εδώ και βδομάδες συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μέχρι και χτες το απόγευμα δεν είχαν πάρει καμιά απάντηση και τελικά, φτάνοντας στη διασταύρωση της Βασ. Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού, βρήκαν το δρόμο φραγμένο με αστυνομικές δυνάμεις.

Αντιπροσωπεία τους πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημερώθηκαν ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τους δεχτεί λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων». Οι συνταξιούχοι επέδωσαν το υπόμνημά τους στον υπουργό Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρη, και ζήτησαν να οριστεί άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τόνισαν, για μια ακόμα φορά, πως δε συμβιβάζονται με τις περικοπές που έχουν υποστεί και ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ