Τρίτη 23 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εξαρση της ρατσιστικής βίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ιστορική εκκλησία Μεθοδιστών Αφροαμερικανών στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα άνοιξε ξανά χτες για τις ανάγκες της πρώτης λειτουργίας μετά τη σφαγή που έκανε την περασμένη Τετάρτη ο 21χρονος λευκός Αμερικανός Ντίλαν Ρουφ σκοτώνοντας, εν ψυχρώ, εννέα Αφροαμερικανούς εν ώρα προσευχής.

Το Σαββατοκύριακο έγιναν κινητοποιήσεις χιλιάδων Αφροαμερικανών κατά της ρατσιστικής βίας αλλά και πολλοί άλλοι έσπευσαν να δώσουν τον οβολό τους σε ταμείο που συγκροτήθηκε εκτάκτως για τις οικογένειες των εννιά αδικοσκοτωμένων Αφροαμερικανών και στο οποίο έως χτες είχαν συγκεντρωθεί 110.000 δολάρια.

Το ίδιο διάστημα αποκαλύφθηκε ότι ο 21χρονος δολοφόνος Ντίλαν Ρουφ, πριν την αποτρόπαιη πράξη του, συνδεόταν με ρατσιστικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και το «Συμβούλιο Συντηρητικών Πολιτών» του Τεξανού Ερλ Χολτ ο οποίος (σύμφωνα με κυριακάτικο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν») έχει κάνει δωρεές συνολικού ύψους 65.000 δολαρίων σε γνωστά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων, ο Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβανίας, Ρικ Σαντόρουμ και ο γερουσιαστής του Κεντάκι Ραντ Πολ.

Υπό το βάρος του πένθους και των αντιδράσεων που προκαλεί το νέο κρούσμα ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησής του «φωτογραφίζοντας» ως βασικές αιτίες του κακού «την απάθεια του κόσμου σε συνδυασμό με το στενό έλεγχο που ασκεί στο Κογκρέσο η Εθνική Ενωση Οπλων (NRA)». Παρόμοιες επικρίσεις είχε κάνει ο Ομπάμα και το 2012, έπειτα από μακελειό σε σχολείο του Νιούτον στο Κονέκτικατ.

Ο Ομπάμα επανήλθε και χτες στο ζήτημα του ρατσισμού με νεότερες δηλώσεις, τονίζοντας: «Δεν έχουμε θεραπευτεί από το ρατσισμό... Το θέμα δεν είναι απλά να μη λέμε "νέγρος" δημοσίως επειδή είναι αγένεια, δεν είναι αυτό το οποίο λαμβάνουμε υπόψη μας προκειμένου να εκτιμήσουμε εάν ο ρατσισμός υφίσταται ή όχι... Δεν είναι μόνο ένα θέμα παγιωμένων διακρίσεων. Οι κοινωνίες δεν έχουν εξαλείψει απόλυτα, μέσα σε μια ημέρα, τα γεγονότα που συνέβησαν 200 ή 300 χρόνια νωρίτερα».

Επίθεση αγνώστων στο Ντιτρόιτ

Το Σάββατο, πάντως, σημειώθηκε ακόμη μία επίθεση σε γήπεδο μπάσκετ εργατικής συνοικίας του Ντιτρόιτ με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 20χρονου και τον τραυματισμό άλλων 11 ατόμων (ηλικίας από 21 έως 46 ετών) από πυροβολισμούς, για άγνωστη αφορμή, στη διάρκεια τοπικής γιορτής, παρουσία πολλών δεκάδων παιδιών...

Ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Στιβ Ντόλαντ, εκτίμησε ότι στόχος της επίθεσης «μπορεί να ήταν κάποιος από αυτούς που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι έως χτες δεν είχε συλληφθεί κανένας ύποπτος για το περιστατικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ