Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Κυβέρνηση συνεργασίας» ζητά και ο Ερντογάν

Οι καθημερινές δηλώσεις αστών πολιτικών αναδεικνύουν εντατικές διεργασίες

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συμβάλλει καθοριστικά στα παζάρια που γίνονται για το σχηματισμό νέας αστικής κυβέρνησης συνεργασίας
Ο Πρόεδρος Ερντογάν συμβάλλει καθοριστικά στα παζάρια που γίνονται για το σχηματισμό νέας αστικής κυβέρνησης συνεργασίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ολοι πρέπει να σεβαστούν τη λαϊκή θέληση» σημείωσε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιώντας σε τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου της Αγκυρας την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Τα αποτελέσματα των εκλογών «δε σημαίνουν ότι η Τουρκία θα μείνει χωρίς κυβέρνηση» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «οι εγωισμοί πρέπει να παραμεριστούν και μια κυβέρνηση (συνεργασίας) να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό».

Η παρέμβαση Ερντογάν πραγματοποιήθηκε ενώ, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα, έχουν ήδη ξεκινήσει ανεπίσημες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε στελέχη κομμάτων, όπως του κυβερνώντος ως τώρα Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και ενώ ήδη εδώ και μέρες, το κλίμα που καλλιεργούν αστικά επιτελεία και ΜΜΕ προτάσσει την επίτευξη συμβιβασμού με συγκρότηση κυβερνητικής συνεργασίας, ώστε το κεφάλαιο να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση τα σχέδιά του σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού στην περιφέρεια και διεθνώς.

Ενδιαφέρον είχε η προχτεσινοβραδινή συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του AKP Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εμφανίστηκε ανοιχτός σε όλα. Από τη μια πλευρά, δήλωσε πως «μόνο εμείς μπορούμε να ηγηθούμε μιας κυβέρνησης συνεργασίας», αλλά από την άλλη, πρόσθεσε ότι «αν οι άλλοι σκέφτονται να κλείσουν όλες τις πόρτες, τότε πρέπει να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές... Αν σχεδιάζουν να κάνουν κάτι μόνοι τους, επίσης είμαστε ανοιχτοί και σε αυτό. Το σημαντικό είναι να παραμείνουμε στα νόμιμα πλαίσια».

Αναφερόμενος στις επαφές που σύντομα θα κληθεί να ξεκινήσει με τους ηγέτες των CHP, MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, το νέο πολυτασικό κόμμα με κυρίαρχη τη σοσιαλδημοκρατική γραμμή), εξήγησε ότι «δε θα γίνουν για σόου... Είμαι έτοιμος να διεξάγω κάθε είδους διαπραγμάτευση με πολύ ανοιχτό τρόπο. Ποτέ δε χρησιμοποίησα τον όρο "κόκκινες γραμμές", γιατί η πολιτική δεν έχει κόκκινες γραμμές, αλλά προορισμό».

Αναφερόμενος στην προχτεσινή συνάντηση του Ερντογάν με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Νταβούτογλου είπε ότι «δεν ήταν συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης», συμπληρώνοντας ότι δεν είναι ο Πρόεδρος αυτός «που θα διεξάγει αυτές τις συνομιλίες. Είναι λάθος να θεωρείται μέρος αυτών των συνομιλιών», αλλά και λέγοντας ότι «η προεδρία είναι ένας θεσμός που βοηθά να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα».

Ενδιαφέρον είχε και η επισήμανση του Νταβούτογλου ότι «θέλαμε να υιοθετήσουμε το προεδρικό σύστημα, αλλά αυτό δεν εγκρίθηκε από το λαό. Υπάρχει τώρα μια νέα εικόνα και όλοι πρέπει να συνεχίσουν να κυβερνούν μέσα στο υπάρχον (κοινοβουλευτικό) σύστημα».

Επίσης, κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να «αγνοήσουν τον Πρόεδρο», καθώς «η διεξαγωγή συζητήσεων (για την προεδρία) θα αυξήσει μόνο την αβεβαιότητα».

Σε εξέλιξη και εσωκομματικές διεργασίες

Σε ένα σημείο της συνέντευξης που ορισμένοι ερμήνευσαν ότι απευθυνόταν στον Ερντογάν, ο Νταβούτογλου είπε ότι «η θέση που έχει ο Πρόεδρός μας είναι από τη φύση της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» και ότι «μια συμβιβαστική κουλτούρα θα μπορούσε να καλλιεργηθεί, αν όλοι εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους μέσα στο πλαίσιο των εξουσιών και των ευθυνών τους».

Αναδεικνύοντας ότι οι πρόσφατες εκλογές θα δώσουν ώθηση και σε εσωκομματικές διεργασίες, ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι «ένα σημείο που όλοι θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η (ανάγκη για) οικοδόμηση της νέας Τουρκίας, ανανεώνοντας το AKP, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις και τα λάθη που έγιναν στα 12-13 χρόνια της (κυβερνητικής) εμπειρίας μας. Αυτός είναι ο στόχος μας». Δεν παρέλειψε, ακόμα, να δηλώσει ότι «το AKP θα εξακολουθήσει να κατευθύνει τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία», χαρακτηρίζοντας το κόμμα του «εγγυητή της σταθερότητας, της άνεσης και της ειρήνης στην Τουρκία», που «θα κάνει κάθε απαραίτητο βήμα χωρίς να αποκλείσει καμιά επιλογή».

Προμήνυμα εσωκομματικών διεργασιών και στην αντιπολίτευση αποτελούν και δηλώσεις όπως αυτή που έκανε ο προερχόμενος από το CHP, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος είπε ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα συνέδριο στο CHP, όπου θα εξεταστούν τα εκλογικά αποτελέσματα, οι συμμαχίες, αλλά και τα αξιώματα, θέτοντας ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας του κόμματος. «Χωρίς να συζητηθεί η ήττα στις προεδρικές εκλογές, η ήττα στις βουλευτικές εκλογές ήρθε ως αποτέλεσμα ενός συνεδρίου (που έγινε μόνο) ως σόου».

Σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης, ο ίδιος σημείωσε πως «ακόμα κι αν διεξαχθούν συζητήσεις για συνεργασία με άλλα κόμματα, εκείνοι που θα τις διεξάγουν δεν πρέπει να επιλεγούν από όσους είναι ενθουσιασμένοι με το ενδεχόμενο μιας προσωρινής συμμαχίας, αλλά από εκείνους που θα οδηγήσουν το CHP στην εξουσία μόνο του».

Προθυμία και από το ΗDP

Κι ενώ συνεχίζονται τα «παζάρια» σε διάφορα επίπεδα, το ηγετικό στέλεχος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς (ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία του HDP μαζί με την Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ), εξήγησε ότι «δεν έχουμε προσωπική έχθρα απέναντι στον Πρόεδρο Ερντογάν. Ενας Πρόεδρος που παραβιάζει το σύνταγμα, το νόμο και τη δικαιοσύνη, θα δέχεται πάντα κριτική από μας».

Πρόσθεσε, ταυτόχρονα, πως «ως HDP, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να βάλουμε στην άκρη την ανταγωνιστικότητα της εκλογικής περιόδου για χάρη της ειρήνης», θυμίζοντας ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι έτοιμος να κάνει έκκληση για αφοπλισμό, κάτι που ήδη είναι γνωστό εδώ και μερικούς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ