Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθλιο δίλημμα

Με αφορμή την επιστολή Βούτση που καλεί δήμους και περιφέρειες να δώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κάποια στελέχη της συγκυβέρνησης λένε πως αυτά τα χρήματα που δεσμεύτηκαν υποχρεωτικά θα χρησιμοποιηθούν προσωρινά, για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Στην πραγματικότητα, αυτό οδηγεί στα εξής αντιλαϊκά διλήμματα:

«Να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ή να μείνει ανοιχτός ο παιδικός σταθμός;»

«Να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ή να λειτουργεί ο τομέας της καθαριότητας;»

«Να πληρωθούν μισθοί ή να λειτουργούν τα προγράμματα Πρόνοιας, το "Βοήθεια στο Σπίτι";»

Θέτουν, λοιπόν, ένα άθλιο δίλημμα και αναπαράγουν τη λογική της έκπτωσης των λαϊκών αναγκών. Καλούν το λαό, τους εργαζόμενους να διαλέξουν τι θα χάσουν. Αφού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, θεωρεί ιερά και όσια τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από τα οποία όχι μόνο δεν πειράζεται ούτε ευρώ, αλλά δίνονται εγγυήσεις ότι θα στηριχθούν και θα ενισχυθούν.

Απάντηση ως συνήθως!

Ρωτήθηκε το υπουργείο Οικονομικών τι θα κάνει με την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίνει παράνομες τις μειώσεις στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093 του 2012 σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ αθροιστικά (κύριες και επικουρικές). Και απάντησε πως σέβεται μεν την απόφαση, αλλά αυτή θα εφαρμοστεί ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Δηλαδή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα εργατικά συμφέροντα, συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και βεβαίως οι λεγόμενες «μνημονιακές», οι οποίες παρέπεμπαν στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Αυτά, μάλιστα, λέγονται -και γίνονται- από μια κυβέρνηση, που όντας στην αντιπολίτευση, έσκουζε για την παραβίαση του Συντάγματος, φώναζε για την κατάργηση του «κράτους Δικαίου» κ.λπ... Τώρα, από τη θέση της κυβέρνησης, έγινε όχι μόνο «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», αλλά και πήρε όλα τα χούγια του.

Βέβαια, αυτό σηματοδοτεί κάτι βαθύτερο, ότι το σημερινό πλαίσιο που ορίζεται από μια οικονομία που λειτουργεί με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, μια εξουσία που προστατεύει αυτά τα κέρδη και τις δεσμεύσεις από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες όπως η ΕΕ, είναι αυτό που καθορίζει και τις απαντήσεις των κυβερνήσεων σε τέτοια ερωτήματα. Αποδεικνύοντας ότι κορόιδευαν το λαό όσοι του υπόσχονταν ότι η κυβερνητική εναλλαγή θα φέρει και διέξοδο προς όφελός του!

Μεγάλες ευθύνες

Η φωτιά στον Ασπρόπυργο καίει για μέρες και οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου αναπνέουν «καρκίνο». Βγήκε στη φόρα, λοιπόν, ένα στοιχείο που λέει ότι δε δόθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής χρήματα, ώστε να πάνε φορτηγά και να ρίξουν χώμα, κάτι που απαιτείται για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να σβηστεί η συγκεκριμένη φωτιά σε πλαστικό και χαρτιά. Κι όμως, η Περιφέρεια Αττικής, που δεν είχε αυτό το κονδύλι, έσπευσε πριν από μερικές βδομάδες να καταθέσει τα ταμειακά της διαθέσιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και μάλιστα, το έκανε πριν καν ψηφιστεί η ΠΝΠ. Τέτοια πρεμούρα και τέτοιο ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία από τις «δυνάμεις της Οικολογίας», όπως αρέσκονταν να λένε τόσα χρόνια. Το ποιον εξυπηρετεί και το ποιον χτυπά η πολιτική τους, είναι προφανές... Και από αυτή την πλευρά, οι ευθύνες τους είναι τεράστιες για την υπόθεση της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο.

Μίλησαν εξ ονόματος όλων

Στο γιγαντοπανό που ανάρτησε χτες το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών, εικονίζονται όλοι όσοι κάνουν μαύρη τη ζωή του λαού: Τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, η ΕΕ και βέβαια ο ΣΕΒ, ως εκπρόσωπος της μεγαλοεργοδοσίας στην Ελλάδα. Εξ ονόματος όλων αυτών, ανέλαβαν να «απαντήσουν» στο ΠΑΜΕ οι βιομήχανοι, κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ ισχυρίζεται πως «το ΠΑΜΕ δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ότι η επιχειρηματικότητα είναι η λύση και όχι το πρόβλημα για τα δεινά της Ελλάδας», πως «είναι φθηνό επικοινωνιακό τέχνασμα να παρουσιάζεται ο ΣΕΒ ως εχθρός του λαού, όταν οι επιχειρήσεις - μέλη του παρέχουν τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, στηρίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις και τα δημόσια έσοδα, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Η στείρα λογική του ΠΑΜΕ, που επιμένει στους ταξικούς διαχωρισμούς της ελληνικής κοινωνίας, οδηγεί σε αδιέξοδα». Ολα αυτά για να μας πει ότι πρέπει «να τελειώσουν οι συλλογικές ψευδαισθήσεις, που καλλιεργούνται σκόπιμα καθ' όλη την περίοδο της κρίσης και να συστρατευθούμε όλοι - πολιτικοί, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι - σε ένα κοινό όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης». Τι να πει κανείς; Εκεί που μας χρώσταγαν, οι βιομήχανοι ζητάνε και το βόδι! Το θράσος τους δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο. Τα χτεσινά μαζικά συλλαλητήρια έδωσαν μια πρώτη απάντηση και έπεται συνέχεια...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ