Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ικανοποιημένος για την «υποστήριξη» των ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η «αναγκαιότητα η Σερβία να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου» συζητήθηκε εκτενώς, κατά δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που πραγματοποιεί από τις 3 Ιούνη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να εξασφαλίσει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό «από διαφορετικές πηγές» αναφέροντας ως τέτοιες τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, ακόμη και το νησί Κρκ της Κροατίας. Σημείωσε ακολούθως ότι πήρε «αρκετή στήριξη» από τις ΗΠΑ «όχι μόνο στην πορεία μας προς την ΕΕ, αλλά και από άποψη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για τη Σερβία και τα Βαλκάνια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όταν έχεις την υποστήριξη των ΗΠΑ, τότε είναι όλα ασύγκριτα πιο εύκολα κι αυτό είναι σημαντικό για τη Σερβία»...

Ο Βούτσιτς συζήτησε με τη Ράις για τις σχέσεις της Σερβίας με χώρες της περιοχής, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν «μεγάλες προκλήσεις» για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, λόγω και της κακής οικονομικής κατάστασης, και των πολλών πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι στην περιοχή. «Πρέπει όμως να διαφυλάξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα» κατέληξε.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει αργότερα χτες βράδυ συνάντηση με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, αλλά και με τον Επίτροπο της ΕΕ για τις σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

Την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ ο Βούτσιτς συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανικών μονοπωλίων όπως οι General Electric, Freeport - McMoRan, ΙΤΙ και NCR, συζητώντας τις προοπτικές επενδύσεων στη Σερβία. Η General Electric (GE) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διοργανώσει ειδική ημερίδα στις 11 Ιούνη στη Σερβία, σε συνεργασία με το σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τη σερβική Βουλή, ώστε να διερευνήσει τις πιθανότητες για την έναρξη παραγωγής στη Σερβία και την απασχόληση Σέρβων κατασκευαστών στο δίκτυο επιχειρήσεων της GE.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ