Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες ισραηλινές πυραυλικές επιδρομές στη Γάζα

Ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου «βράζει» για την απόφαση του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού «Orange SA» να τερματίσει την δραστηριότητά του στο Ισραήλ

ΠΟΛΗ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τουλάχιστον τρεις πυραυλικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν, χτες πριν τα χαράματα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σε αντίποινα για την αναίμακτη ρίψη δύο ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη σε δημόσιους χώρους πέριξ των ισραηλινών μεθοριακών πόλεων Ασκελόν και Νετιβότ αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι στο στόχαστρο των ισραηλινών αεροσκαφών βρέθηκαν τρία στρατόπεδα εκπαίδευσης της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και της «Χαμάς». Οι επιδρομές προξένησαν μόνον υλικές ζημιές.

Την προχτεσινή επίθεση με ρουκέτες, πάντως, ανέλαβαν με ανάρτησή τους στο Twitter οι αυτοαποκαλούμενες «Ταξιαρχίες του Ομάρ», υποστηρίζοντας ότι έτσι εκδικήθηκε για το θάνατο τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λωρίδα της Γάζας (κλώνος της οργάνωσης που έχει εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή) από πυρά αστυνομικών της «Χαμάς».

Ας σημειωθεί πως το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν παράλληλα επεισόδια στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου - λάμψης για να διαλύσει πλήθος εκατοντάδων Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για ισραηλινό φεστιβάλ φωτός και προβολών στα τείχη της πόλης.

Αντιδράσεις για την αποχώρηση της «Orange SA» από το Ισραήλ

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκάλεσε η απόφαση της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Orange SA» να αποχωρήσει από τη χώρα «για επιχειρηματικούς» και όχι για πολιτικούς λόγους, τερματίζοντας τη συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία «Partner Communications».

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία η κίνηση του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού προκάλεσε την «οργή» πολλών Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν «αντισημιτική» και ως εντασσόμενη στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας για εμπάργκο στα προϊόντα εξαγωγών που προέρχονται από εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστιανικά εδάφη. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο, σχολιάζοντας την εξέλιξη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε προσπάθειες επιβολής μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας εντούτοις πως όσο δεν ξεκινά νέα ειρηνευτική ισραηλινο-παλαιστινιακή προσπάθεια, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν τέτοιες προσπάθειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ