Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Ολόπλευρη στήριξη στη φαρμακοβιομηχανία

Τη στήριξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα «απ' όποιον μπορεί να το κάνει» επανέλαβε ξανά και ξανά χτες ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, στην πρώτη συνάντηση με τους υγειονομικούς συντάκτες, που είχε ως θέμα τη φαρμακευτική πολιτική. Η συγκυβέρνηση υποσχέθηκε ένα «καθαρό πλαίσιο ανάμεσα στο κράτος και τη φαρμακοβιομηχανία», η οποία «αποτελεί μέρος της πραγματικής οικονομίας».

Θυμίζουμε ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι από τους κλάδους που πλήγηκαν λιγότερο από την κρίση. Τώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας της, «παίζοντας» και με τους επιμέρους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην ντόπια και ξένη φαρμακοβιομηχανία.

Ετσι, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την ενιαιοποίηση οχτώ κατηγοριών «rebates» σε ένα ενιαίο και αναλογικό «rebate» (επιστροφή χρημάτων με βάση τον όγκο των πωλήσεων). Οσον αφορά το clawback - δηλαδή την αναγκαστική επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ από τις φαρμακευτικές εταιρίες των ποσών που υπερβαίνουν την καθορισμένη φαρμακευτική δαπάνη (2 δισ. ευρώ για το 2015) - ο υπουργός εξάρτησε οποιαδήποτε ρύθμιση απ' την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο τέλος του Ιούνη.

Επίσης, υποσχέθηκε τη «διόρθωση» των τιμών των φαρμάκων με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων φαρμάκων της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έσπευσε, με ανακοίνωσή του, να υποστηρίξει ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Κι ενώ ο υπουργός φάνηκε γαλαντόμος προς φαρμακοβιομήχανους, επιδόθηκε σε ευχολόγια για τις άγριες συμμετοχές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα που μεσοσταθμικά - κατά τον Π. Κουρουμπλή - έφτασαν στο 32%. Δεν είπε τίποτε για τα μη αποζημιούμενα φάρμακα, για τα οποία οι άρρωστοι πληρώνουν πάνω από ένα δισ. ευρώ το χρόνο και δεν ανέφερε τίποτε και για την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή. Οταν του το θύμισαν οι δημοσιογράφοι, περιορίστηκε να πει πως θα «είναι καθαρό μέσα στον Ιούνη» το τι θα γίνει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ