ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Η ολιγωρία των κοσοβάρικων αρχών να συγκροτήσουν το λεγόμενο «ειδικό δικαστήριο» για τα εγκλήματα των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και την Ενωση Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου, καθώς και οι τελευταίες επικίνδυνες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, αλλά και οι ανησυχίες της Ρωσίας για επικίνδυνους σχεδιασμούς στο πλαίσιο της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», απασχόλησαν την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για την κατάσταση στο προτεκτοράτο. Το ζήτημα του ευρωΝΑΤΟικού αυτού προτεκτοράτου -προϊόν της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία- επανέρχεται και πάλι στην αντιπαράθεση των αντιτιθέμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Βαλκάνια, όπου ξαναμοιράζεται η «πίτα» από τους μονοπωλιακούς ομίλους σε διάφορους τομείς.
Στη συνεδρίαση του 15μελούς ΣΑ, ασκήθηκαν από κάποιες πλευρές πιέσεις για τη συγκρότηση του δικαστηρίου για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ και την Ενωση Σερβικών Δήμων, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, αλλά εκφράζοντας ανησυχία για τις πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο.
Παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση για το Κόσσοβο, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε τις συναντήσεις των πρωθυπουργών Σερβίας και Κοσσόβου στις Βρυξέλλες «σημαντικά ορόσημα». Εξέφρασε, όμως, τη λύπη του για την καθυστέρηση στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της Πρίστινας να επισπεύσει την ίδρυση του «ειδικού δικαστηρίου» για τον ΟΥΤΣΕΚΑ.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, είπε ότι η διαδικασία αμοιβαίας συμφιλίωσης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη δικαστική δίωξη πρώην μελών του ΟΥΤΣΕΚΑ, εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες γι' αυτό.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του για τις πρόσφατες εξελίξεις, που εντάσσονται, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η Δύση επιχειρεί να επηρεάσει τη συγκρότηση του «ειδικού δικαστηρίου» για τα εγκλήματα πολέμου από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ, μεταξύ αυτών ο πρώην αρχηγός τους, πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι.
Ο Χασίμ Θάτσι, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του εαυτού του και της κυβέρνησής του, ισχυριζόμενος ότι «σύντομα» η Πρίστινα θα κινηθεί νομικά κατά της Σερβίας και θα την κατηγορήσει για... «γενοκτονία» και «εγκλήματα πολέμου», διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Παρά τους «διαξιφισμούς» στο ΣΑ του ΟΗΕ, στις Βρυξέλλες συνεχίστηκαν νωρίτερα σε επίπεδο ομάδων εργασίας οι συνομιλίες για τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσσοβο, Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης» άκουσαν τις θέσεις της σερβικής πλευράς για τη δομή και τις αρμοδιότητες της Ενωσης Σερβικών Δήμων και ότι η συζήτηση θα έχει συνέχεια.
Από την άλλη, ο πολιτικός σύμβουλος του Κοσσοβάρου πρωθυπουργού, Βαλινόν Μουρετζάι, δήλωσε στην Πρίστινα ότι δε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ενωση Σερβικών Δήμων στις Βρυξέλλες, επειδή το θέμα δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης.
Τέλος, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί το Βουκουρέστι από το 2008 ως σήμερα, «θα μπορούσε να αλλάξει», γιατί έκτοτε «άλλαξαν πολλά» στο προτεκτοράτο.