Τετάρτη 20 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προχωρούν οι επαφές

Συναντιούνται σήμερα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η ανάπτυξη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα βρεθεί στο επίκεντρο της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης των διαπραγματευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, αντίστοιχα. Στο «τραπέζι», έχουν ήδη τεθεί η σύνδεση του κατεχόμενου και ελεύθερου τμήματος της Κύπρου με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η ηλεκτρική σύνδεση όλων των περιοχών, το άνοιγμα οδοφραγμάτων. Δημοσιεύματα εμφανίζουν να συζητιέται ακόμα και «θέμα χαλουμιού», λίγους μήνες μετά τις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας για τη συμφωνία Ευρωπαίων «εταίρων» το κυπριακό τυρί να διακινείται και μέσω κατεχόμενων, ενώ είναι ΠΟΠ (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Τα ΜΟΕ λέγεται ότι προωθούνται στο όνομα και της «διευκόλυνσης της καθημερινότητας των πολιτών», ωστόσο είναι φανερό ότι ανοίγουν το δρόμο για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης. Δεν είναι τυχαίο ότι συζητιέται μέχρι και η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Προσέγγιση «εταίρων»

Στο μεταξύ, ενόψει και της νέας συνάντησης που οι ηγέτες των δυο πλευρών θα έχουν στις 28 Μάη, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί επισήμανε και πάλι ότι είναι εφικτή μια λύση πλαίσιο των «αρχών» της κοινής δήλωσης της 11ης Φλεβάρη 2014. Ακόμα, δίνοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ευνοηθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις στην περιοχή, ο ίδιος δήλωσε ότι «δε θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε αυτούς που κάθονται απέναντί μας ως εχθρούς. Δική μας οπτική είναι η προσέγγισή τους ως "μελλοντικών μας εταίρων"».

Στο μεταξύ, την προθυμία (και) του Παρισιού να «βοηθήσει» στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αν το ζητήσουν τα «εμπλεκόμενα μέρη» εκδήλωσε και ο Γάλλος πρέσβης στην Κύπρο Ζαν Λικ Φλοράν. Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γάλλος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι στην ενωμένη Κύπρο πρέπει να μη διακυβεύεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και αναφέρθηκε στη σημασία διασφάλισης της λειτουργικότητας του κράτους εντός της Ενωσης.

Τέλος, από την Αγκυρα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία ως - όπως ανέφερε - εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα «ώστε το 2015 να είναι χρονιά λύσης. Για μας είναι πολύ σημαντικό το 2015 να είναι χρονιά λύσης, ειρήνης και συμβιβασμού. Επειδή οι συνομιλίες στην Κύπρο δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ