Τρίτη 19 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Στα χέρια τζιχαντιστών το Ραμάντι
  • Ενώ αναμένονται νέες σκληρές μάχες τις επόμενες μέρες από σιιτικές πολιτοφυλακές που πλησιάζουν την πόλη
  • Επιχείρηση Αμερικανών κομάντος στην Ανατολική Συρία και οπισθοχώρηση των τζιχαντιστών από την Παλμύρα

Νέο κύμα προσφύγων στο Ιράκ μετά την κατάληψη του Ραμάντι από τους τζιχαντιστές
Νέο κύμα προσφύγων στο Ιράκ μετά την κατάληψη του Ραμάντι από τους τζιχαντιστές
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μία προσπάθεια να εδραιώσουν τους διαδρόμους σύνδεσης των εδαφών του «ισλαμικού χαλιφάτου» που επιχειρούν να διατηρήσουν και να επεκτείνουν σε Συρία και Ιράκ, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κατάφεραν την Κυριακή βαριά απώλεια στις ιρακινές δυνάμεις καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα της ιρακινής δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, Ραμάντι. Η κατάληψη της πόλης επέφερε βαριές απώλειες στους κατοίκους της, καθώς βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις βόμβες ή εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές. Πάνω από 8.000 άλλοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ χιλιάδες άλλοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στα ερείπια μίας σχεδόν διαλυμένης πόλης. Οι τζιχαντιστές, από την άλλη, πανηγύριζαν κατάσχοντας δεκάδες άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού και εκτοξευτήρες πυραύλων, όσα δηλαδή είχε αφήσει πίσω της η 8η μεραρχία του ιρακινού στρατού, που είχε τη βάση της στο Ραμάντι...

Η εξέλιξη, που είναι η πρώτη μεγάλη νίκη των τζιχαντιστών έπειτα από τη θεαματική προέλασή τους στο βόρειο Ιράκ το περασμένο καλοκαίρι, σημειώθηκε παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιρακινού σιίτη πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, πως «το Ραμάντι θα αντισταθεί και δεν θα πέσει στα χέρια του "Ισλαμικού Κράτους"». Ωστόσο, διαψεύστηκε οικτρά καθώς αγνοήθηκαν οι διαταγές του προς τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού για μάχη μέχρις εσχάτων από τους εκατοντάδες στρατιώτες που λιποτάκτησαν... Αργότερα χτες το απόγευμα, ο Αμπάντι προσπάθησε να ανασυγκροτήσει ένα μέτωπο κατά των τζιχαντιστών στο Ραμάντι ανακοινώνοντας τη συγκέντρωση 3.000 Ιρακινών, μελών σιιτικών πολιτοφυλακών, σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη. Λίγες ώρες μετά θα συναντούσε τον Ιρανό υπουργό Αμυνας, Χοσεΐν Ντεχκάν, που είχε προγραμματίσει καιρό πριν την επίσκεψή του στη Βαγδάτη.

Επιχείρηση Αμερικανών κομάντος στη Συρία

Σε αιφνιδιαστική επιχείρηση κομάντος των ΗΠΑ (μάλλον από το Ιράκ) σκοτώθηκε ο φερόμενος «ταμίας» του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Σαγιάφ (που θεωρούνταν υπεύθυνος για τα λαθρεμπόρια καυσίμων, όπλων και διακίνησης ανθρώπων), και πάνω από 10 τζιχαντιστές στην περιοχή Αλ Ομάρ, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της Ανατολικής Συρίας.

Η επιχείρηση, που έγινε πριν από τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου, δείχνει να έγινε σε «συνεννόηση» με κάποιες επίγειες δυνάμεις ή συνδέσμους των Αμερικανών. Εκτελέστηκε από δύο ομάδες Αμερικανών κομάντος που επέβαιναν σε στρατιωτικό ελικόπτερο «Μπλακ Χοκ» και ένα αεροπλάνο κάθετης προσγείωσης «Οσπρεϊ». Στο πλαίσιο της επιδρομής αιχμαλωτίστηκε η σύζυγος του Σαγιάφ, Ουμ, η οποία θεωρείται στέλεχος των τζιχαντιστών που γνωρίζει σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργία της οργάνωσης και τις αιχμαλωσίες δυτικών ομήρων και κρατείται σε στρατιωτική φυλακή του Ιράκ, όπου μεταφέρθηκε. Στη διάρκεια της επιχείρησης απελευθερώθηκε μία κοπέλα από τους Γιαζίντι του Ιράκ που χρησιμοποιούνταν ως σκλάβα από το ζεύγος Σαγιάφ.

Οι Αμερικανοί παρουσιάζουν την επιχείρηση ως σημαντική επιτυχία γιατί «κατασχέθηκε σημαντικό ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό του "Ισλαμικού Κράτους"» που υποτίθεται θα δείξει μέχρι πού φθάνουν τα πλοκάμια της οργάνωσης και επιχειρησιακά, σε επίπεδο επιτελείων, αλλά και οικονομικά. Βέβαια, η εγκληματική αυτή συμμορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών και των Αμερικανών που χρησιμοποίησαν στις επεμβάσεις τους στην ευρύτερη περιοχή και σήμερα αξιοποιούν ως το κύριο πρόσχημα για να τις συνεχίσουν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της συριακής τηλεόρασης στο Αλ Ομάρ το Σάββατο έγινε επιτυχής επιχείρηση και από δυνάμεις του συριακού στρατού, στη διάρκεια της οποίας φέρεται πως σκοτώθηκε σημαντικός αριθμός και ηγετικά στελέχη των τζιχαντιστών. Η είδηση αυτή δεν αναμεταδόθηκε από το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι κληθέντες να σχολιάσουν την πληροφορία σημείωσαν ότι η επιχείρηση των κομάντος δεν έγινε σε συνεννόηση με τις συριακές δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμία συνεργασία με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ».

Τέλος, το Σάββατο, οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν «συριακό ελικόπτερο», επειδή «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο» για διάστημα πέντε λεπτών σε περίμετρο 11 χιλιομέτρων στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Το ελικόπτερο φέρεται πως κατέπεσε στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Σε ό,τι αφορά την απειλή κατάληψης από τους τζιχαντιστές της αρχαίας πόλης Παλμύρας, μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στρατηγικής σημασίας περιοχής για δρόμους που οδηγούν προς τις συριακές πόλεις Χομς και Δαμασκό, προς το παρόν έχει αποφευχθεί μετά την εκδίωξή τους από τον συριακό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ