Τρίτη 19 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθλιος εκβιασμός

Τελευταία, και όσο πλησιάζει η ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, ακούμε από στελέχη της συγκυβέρνησης να λένε το εξής: «Εάν αποτύχει αυτή η κυβέρνηση, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και θα έρθουν πολύ άσχημες καταστάσεις για τη χώρα».

Οι εκβιασμοί σε βάρος του λαού από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζονται και εντείνονται. Αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα τέτοιων δηλώσεων. Γιατί, στην ουσία, λες στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά «ή εμείς με τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται ή δεν υπάρχει άλλη προοπτική». Λες στο λαό να υιοθετήσει τη λογική «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Τον θέλουν ακρωτηριασμένο, να μην παλεύει ενάντια σε όσα του καταστρέφουν τη ζωή. Αυτή τη λογική προσπαθεί να καλλιεργήσει η συγκυβέρνηση, για να μη διαμαρτύρεται ο λαός για όλα όσα έχει ήδη υποστεί από τη στρατηγική της ΕΕ και τα μνημόνια, τα προηγούμενα χρόνια. Και ταυτόχρονα, με αυτή τη λογική, θέλουν να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου. Θέλουν το λαό να χειροκροτεί τα νέα δεινά που του φέρνουν.

Κι όλα αυτά τα στολίζουν με διάφορα όπως: «...Δεν έχουμε πρόθεση να υπογράψουμε συμφωνία υποταγής» ή «δε θα πάμε σε ταπεινωτική υποταγή». Και την ίδια στιγμή, συζητούν την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που χτυπά ευθέως ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Διατηρούν τον ΕΝΦΙΑ. Ετοιμάζουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Λίγη τσίπα δε βλάπτει...

«Αντιλαϊκή λύση;»

Μετά το «σχήμα λόγου» που -σύμφωνα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου- χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά από το ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των μνημονίων και τις μετεκλογικές «δημιουργικές ασάφειες», πλησιάζει η ώρα της σαφήνειας: «...Η πιο αντιλαϊκή λύση για τη χώρα είναι η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή ή η χρεοκοπία εντός ευρώ...» τόνισε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι κάποιες από τις δεσμεύσεις τους θα μετατεθούν για... λίγο αργότερα. Ουσιαστικά, δε λέει κάτι διαφορετικό από όσα ακούει ο λαός πέντε χρόνια τώρα, παραμονές λήψης αντιλαϊκών μέτρων. Την ίδια στιγμή, απέναντι στο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι σαφέστατη και κατηγορηματική. Ξεκαθαρίζει ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, χαρίζει χρέη από πρόστιμα σε επιχειρηματίες με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και δε θίγει ούτε στο ελάχιστο τα μέτρα που ευνόησαν την κερδοφορία τους. Ολα στο όνομα του «να μη ζει η Ελλάδα με το χέρι απλωμένο», όπως είπε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, νέες θυσίες από το λαό για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Θέλουν τα χέρια τους λυμένα

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είπε για το νόμο σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις: «Το σημείο αυτό, στο οποίο η χώρα μας αποκλίνει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι η λεγόμενη διοικητική έγκριση, δηλαδή η υπογραφή του υπουργού (...) Για 32 χρόνια κανένας υπουργός δεν έδωσε ποτέ αυτή την αναγκαία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έγκριση (...) Αυτό μας στοίχισε χιλιάδες θέσεις εργασίας και κλείσιμο επιχειρήσεων». Τι λέει ο Βρούτσης; Οτι μία επιχείρηση πρέπει να έχει την ευχέρεια να απολύει όσους και όποτε θέλει και ότι αυτό είναι όρος για την ανταγωνιστικότητά της. Παρουσιάζει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και λέει πως αν οι απολύσεις ήταν απελευθερωμένες, θα είχαμε γλιτώσει θέσεις εργασίας και δε θα είχαν μπει λουκέτα σε επιχειρήσεις! Ομως, το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που ανοίγει ή κλείνει μια επιχείρηση. Και σ' αυτό το κυνήγι, οι καπιταλιστές θέλουν λυμένα τα χέρια τους, ακόμα και στην ευκολία με την οποία θα απολύουν. Κι αν πιστεύει κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση σκοπεύει να τους «δέσει» τα χέρια, τότε πλανάται. Από τις πρώτες δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη ως υπουργού Εργασίας, ήταν ότι η κυβέρνηση «μελετάει» το κατά πόσο είναι σκόπιμο να επιστρέψει το υπουργικό βέτο στις απολύσεις. Κι αυτή η διατύπωση λέει πολλά για τις πραγματικές τους προθέσεις...

Ηρθαν κι έδεσαν...

Μια αποκαλυπτική «κολεγιά» έγινε στις τελευταίες εκλογές του ΕΚ Εβρου. Σε κοινό ψηφοδέλτιο, με την επωνυμία «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Ν. Εβρου» συμμετείχαν ο προερχόμενος από την ΠΑΣΚ πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ένας υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ξάνθης και ένας υποψήφιος βουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης ξανά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιφερειακές εκλογές του 2014. Να σημειώσουμε ότι το Εργατικό Κέντρο Εβρου έχει ουκ ολίγες περγαμηνές από την εργοδοσία και αυτή φαίνεται πως ήταν η «συγκολλητική ουσία» για το κοινό ψηφοδέλτιο των εκπροσώπων του νέου και παλιού εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1890 Γεννιέται ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). Επιφανής προσωπικότητα του βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Φοίτησε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Ανατολής της ΕΣΣΔ, υπήρξε αντιπρόσωπος στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1924, ενώ διατέλεσε για χρόνια Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ. Ο Χο Τσι Μινχ ηγήθηκε του κινήματος κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και της ιαπωνικής κατοχής. Μετά τη νίκη της επανάστασης, τον Αύγουστο του 1945, εκλέχτηκε πρωθυπουργός και στη συνέχεια Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Υπό την καθοδήγησή του, ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε το σκληρό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και κατήγαγε περιφανή νίκη. Πέθανε το 1969.

1895 Πεθαίνει ο Κουβανός ποιητής και φιλόσοφος επαναστάτης Χοσέ Μαρτί, ηγέτης του κινήματος της ανεξαρτησίας της Κούβας από τους Ισπανούς αποικιοκράτες, σύμβολο του αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού για όλη τη Λατινική Αμερική συνολικά.

1925 Γεννιέται ο Μάλκολμ Χ, (Μάλκολμ Λιτλ το πραγματικό όνομά του, Ελ Χάτζι Μαλίκ Ελ Σαμπάζ το μουσουλμανικό του), ο Αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δολοφονήθηκε στις 21 Φλεβάρη 1965.

1927 Δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη» οι «Θέσεις του αγκίτ-προπ (τμήματος ζύμωσης και προπαγάνδας) για την κινεζική επανάσταση». Στις θέσεις αυτές γίνεται έκθεση της ανάπτυξης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Κίνα και των σχεδίων του διεθνούς ιμπεριαλισμού να πνίξει το κίνημα αυτό με επέμβασή του. Το ΚΚΕ εκδηλώνει την αλληλεγγύη του προς τον αγωνιζόμενο κινεζικό λαό και ρίχνει το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κίνα! Ζήτω η κινεζική επανάσταση!».

1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» ανακοίνωση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας που καταγγέλλει τη δολοφονία, από την αστυνομία, του Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Ντιούρο Ντιάκοβιτς, και του Γραμματέα της Εργατικής Βοήθειας Γιουγκοσλαβίας, Νικόλα Χετσίμοβιτς.

1934 Εγκαθιδρύεται στη Βουλγαρία με πραξικόπημα στρατιωτική - φασιστική δικτατορία.

1941 Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ και μια σειρά πατριωτικές οργανώσεις συνενώνονται σε Σύνδεσμο Αγώνα (Βιετ-Μιν) για την ανεξαρτησία του Βιετνάμ.

1960 Η κυβέρνηση Καραμανλή στήνει σειρά δικών στα έκτακτα Στρατοδικεία, με κατηγορούμενους στελέχη του ΚΚΕ. Στο εδώλιο του Στρατοδικείου κάθονται στελέχη και μέλη του Κόμματος, με την κατηγορία ότι «δραπετεύσαντες εις το σιδηρούν παραπέτασμα επεδίδοντο εις την συγκέντρωσιν πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως και την δι' ασυρμάτων μετάδοσίν τους εις την ηγεσίαν του ΚΚΕ και την βουλγαρικήν υπηρεσίαν πληροφοριών». Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Μάη, το Στρατοδικείο καταδικάζει σε ισόβια τους Χαρίλαο Φλωράκη, Κώστα Λουλέ, Κυριάκο Τσακίρη, Μήτσο Δάλλα, Γιώργο Κουτρούκη και την Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org