Τρίτη 19 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αναστάτωση για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς η πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στην Επιτροπή που εξετάζει τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια του 2013 και 2014. Το υπουργείο έκανε λόγο ακόμα και για ακύρωση των μετατάξεων και αντιδρώντας σε μία τέτοια εξέλιξη, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από μετάταξη πραγματοποιούν κινητοποίηση σήμερα, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται πως το 2013 έγιναν υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ή και σε διοικητικές θέσεις), με το «πιστόλι στον κρόταφο». Η επιλογή της τότε κυβέρνησης ερχόταν σε αντίθεση ακόμα και με τους υπάρχοντες νόμους, αφού κανονικά προηγούνται οι μεταθέσεις και στην πορεία εξετάζονται οι αιτήσεις για μετάταξη, με βάση τα κενά που απομένουν, ενώ έγιναν σε βάρος εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων που υπηρετούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και που στερήθηκαν οργανικές που δικαιούνταν. Στο μεταξύ, οι οργανικές που εξαγγέλθηκαν για τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς αποδείχθηκαν απάτη, αφού στην ουσία δε δόθηκαν ποτέ, αφήνοντας στον αέρα τους χιλιάδες μεταταγμένους.

Για το ζήτημα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχει επισημάνει πως το πρόβλημα με την απουσία κενών - οργανικών θέσεων δεν προέκυψε αποκλειστικά από τις μετατάξεις του 2013, οξύνθηκε ωστόσο δραματικά. «Το πρόβλημα ξεκινά από τις χιλιάδες συμπτύξεις - συγχωνεύσεις σχολείων, τα πολυπληθή τμήματα, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κινητικότητα - διαθεσιμότητα. Μέτρα που είχαν και έχουν σαν αποτέλεσμα τόσο τη δραματική επιδείνωση των όρων μόρφωσης των μαθητών, όσο και την απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων, την ανασφάλεια για χιλιάδες εκπαιδευτικούς» και που παραμένουν και με την παρούσα κυβέρνηση, όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Το ΠΑΜΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα και μεταξύ άλλων προτείνει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πήραν μετάταξη (σε εκπαιδευτικές ή διοικητικές θέσεις) και το επιθυμούν να γυρίσουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προτείνει έλεγχο των μορίων, μαζικούς διορισμούς για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών, απόδοση οργανικών θέσεων, κανένας εκπαιδευτικός να μη μένει χωρίς οργανική θέση, να καταργηθεί όλο το πλαίσιο της κινητικότητας και κάθε έννοια ελαστικοποίησης στην εργασία των εκπαιδευτικών. Επίσης, ζητά κατάργηση του ΠΔ 48/28-2-2014 για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμία ειλημμένη απόφαση για το θέμα των μετατάξεων» σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, που έσπευσε χτες, με ανακοίνωση, να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι πρόθεσή του «είναι να εξαντλήσει το διάλογο με τα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να εξευρεθεί η λύση εκείνη που θα είναι προς όφελος τόσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σύνολό της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών που μετατάχθηκαν το 2013(2015-05-20 00:00:00.0)
Από 23 Απρίλη οι αιτήσεις(2014-04-18 00:00:00.0)
Προσπάθειες αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού(2013-08-23 00:00:00.0)
Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει από τα σχολεία(2013-04-10 00:00:00.0)
Να μην περάσει ο διαχωρισμός σε τυπική - μη τυπική εκπαίδευση(2012-03-23 00:00:00.0)
Υπόλογη η κυβέρνηση για τις ελλείψεις στα σχολειά(2003-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ