Οι πρωθυπουργοί Ινδίας και Κίνας στην υπογραφή διμερών συμφωνιών |
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχτηκε (κάτι που δε συνηθίζει) τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στη γενέτειρά του Σιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανξί, προσπαθώντας να σηματοδοτήσει την ισχυροποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, ωστόσο οι αντιθέσεις δεν μπορούν να εκλείψουν.
Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία των διμερών οικονομικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να δυναμώσουν την επικοινωνία για τους «Δρόμους του Μεταξιού», την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών και την πολιτική του Μόντι «Δράση προς Ανατολή» (Act East).
Το γεγονός ότι και οι δύο επικράτειες αποτελούν μεγάλες αγορές για τα μονοπώλια, οδήγησαν σε διάφορα βήματα σύσφιξης της συνεργασίας. Ετσι, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα «υψηλού επιπέδου Σώμα» - που θα εξετάσει ειδικά τρόπους ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, με προτεραιότητα τομείς όπως οι υποδομές, η πληροφορική, η φαρμακοβιομηχανία, η γεωργία αλλά και η μεταποίηση.
Μόντι και Λι Κετσιάνγκ (ο Κινέζος πρωθυπουργός) παραβρέθηκαν στην υπογραφή συνολικά 24 συμφωνιών, στις οποίες συγκαταλέγεται και η ανάπτυξη σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι οι δυο χώρες αποφάσισαν να ανοίξουν και τρίτο προξενείο (σε Τσενγκντού και Καλκούτα).
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε ο Μόντι, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα: «Οι συζητήσεις μας ήταν ειλικρινείς, εποικοδομητικές και φιλικές. Καλύψαμε όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένων αυτών που εξομαλύνουν τις σχέσεις. Ζήτησα από την Κίνα να ξανασκεφτεί την προσέγγισή της σε θέματα που μας εμποδίζουν να εξασκήσουμε όλη τη δυναμική στις σχέσεις μας».
Αν και οι δύο χώρες είναι «εταίροι» στη διακρατική συμμαχία των BRICS, τους «χωρίζει» η διεκδίκηση των μεγάλων ασιατικών αλλά και διεθνών αγορών, ενώ και οι εδαφικές τους διαφορές δημιουργούν συχνά «σύννεφα». Για τις διαφιλονικούμενες περιοχές στη μεθόριο των Ιμαλαΐων, ο Μόντι ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να ενταθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ο Κετσιάνγκ ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αναζήτησης «μιας δίκαιης απόφασης» όσον αφορά το συνοριακό ζήτημα.