Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ανησυχία για τις αρχαιότητες στην Παλμύρα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δραματική έκκληση για την αποτροπή μίας νέας ανεπανόρθωτης καταστροφής στα αρχαιολογικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στην Παλμύρα της κεντρικής Συρίας (240 χλμ. ΒΑ της Δαμασκού) από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» απηύθυνε, χτες, η επικεφαλής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα. Αφορμή έδωσαν οι πληροφορίες πως οι ισλαμιστές μισθοφόροι, που κατά καιρούς έχουν κάνει απίστευτες βαρβαρότητες, καταστροφές και πλιάτσικο σε ασσυριακές αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας στο βόρειο Ιράκ, βρίσκονται σε ακτίνα μικρότερη των 2 χλμ. από το κέντρο της περίφημης συριακής πόλης.

Η Παλμύρα, γνωστή κατά τη βιβλική εποχή ως Τάντμορ, πόλη - σταθμός καραβανιών, φιλοξενεί ερείπια ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων. Εγινε ιδιαίτερα γνωστή για τον πλούτο και τη σπουδαία αρχιτεκτονική της, ιδιαίτερα κατά την εποχή της θρυλικής βασίλισσάς της Ζηνοβίας και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει και η συριακή κυβέρνηση στη «διεθνή κοινότητα» για αποτροπή της καταστροφής. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τέτοια περιστατικά χρησιμοποιούνται κατά καιρούς, και ανάλογα με τις «ανάγκες», ως αφορμή μικρότερων ή μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωποι του «Ισλαμικού Κράτους» σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκαλούν οι πρόσφατες πληροφορίες για σοβαρό τραυματισμό και παραλυσία του αρχηγού τους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στο τέλος Μάρτη στο βόρειο Ιράκ, δημοσιοποίησαν ηχητικό «μήνυμά» του για να δείξουν ότι είναι ζωντανός. Στο 30λεπτο μήνυμα αυτό (που ερευνάται αν είναι αυθεντικό) ο αυτοαποκαλούμενος «χαλίφης» καλεί «σε τζιχάντ κάθε μουσουλμάνο στον κόσμο», κατά των ΗΠΑ και των «άπιστων μουσουλμανικών χωρών που έχουν στραφεί εναντίον τους».

Τέλος, χτες, το κεντρικό και δυτικό Ιράκ συγκλονίστηκε για μία ακόμη φορά από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, οι χειρότερες εκ των οποίων αναφέρθηκαν στη δυτική πόλη Ραμάντι, όπου σκοτώθηκαν 10 αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org