Σάββατο 9 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ υπέγραψαν σειρά συμφωνιών στη Μόσχα, όπου ο δεύτερος βρίσκεται για να συμμετάσχει στις σημερινές εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» έκανε λόγο για 32 συμφωνίες ανάμεσά τους και την παροχή δανείου 6 δισ. δολαρίων στη ρωσική πλευρά για να κατασκευαστεί μια σιδηροδρομική γραμμή ταχείας σύνδεσης. Ακόμα, «Γκάζπρομ» και CNPC υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού που θα φτάσει να μεταφέρει μέχρι και 30 δισ. κ.μ. αερίου στην ασιατική χώρα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε «Ρεπουμπλικάνοι» θα μετονομαστεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία που μέχρι σήμερα λεγόταν «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP). Θυμίζουμε ότι στην ηγεσία του βρίσκεται πλέον ξανά ο Νικολά Σαρκοζί. Την απόφαση πήρε ομόφωνα τις προηγούμενες μέρες το πολιτικό γραφείο του κόμματος.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Κάλπες προεδρικών εκλογών στήνονται αύριο στην Πολωνία. Πολλοί θεωρούν φαβορί τον απερχόμενο «δεξιό» Πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι. Ωστόσο, ιδιαίτερα συζητιέται και η εμφάνιση της 36χρονης καλλίγραμμης Μαγκνταλένα Ογκόρεκ (πρώην τηλεπαρουσιάστρια και σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας), η οποία σηματοδοτεί την προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατών να ανακτήσουν χαμένο έδαφος, αλλά και να διεισδύσουν στη νέα γενιά.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη χτεσινή κατάρριψη αεροσκάφους σε βορειοανατολική περιοχή του Πακιστάν, με αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά έξι ανθρώπων. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και οι πρεσβευτές της Νορβηγίας και των Φιλιππίνων και οι σύζυγοι των πρεσβευτών της Μαλαισίας και της Ινδονησίας.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Σχέδιο δράσης με κεντρικό στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους στο δημόσιο τομέα και την περικοπή δημοσίων δαπανών κατάρτισε η κροατική κυβέρνηση, αποφασίζοντας, μεταξύ άλλων, να μειώσει τον αριθμό των κεντρικών οργανισμών και υπηρεσιών του κροατικού δημοσίου, από 57 σε 48. Τα μέτρα αποβλέπουν στην αριθμητική μείωση του λειτουργικού κόστους του δημόσιου τομέα κατά 3,2 εκατ. ευρώ το 2016.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Αμερικανίδα νέα υπουργός Δικαιοσύνης, Λορέτα Λιντς, έδωσε χτες εντολή να αρχίσει ομοσπονδιακή έρευνα, εάν η αστυνομία της Βαλτιμόρης εμπλέκεται σε «συστηματική χρήση» υπέρμετρης βίας. Νωρίτερα, και η δήμαρχος της Βαλτιμόρης, Στέφανι Ρόλινγκς - Μπλέικ, ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα για τις καταγγελίες εναντίον της αστυνομίας της πόλης σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων έπειτα από το φονικό τραυματισμό του 25χρονου Φρέντι Γκρέι.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Δώδεκα Νιγηριανοί σπουδαστές τραυματίστηκαν χτες σοβαρά, όταν ένας καμικάζι της Μπόκο Χαράμ άνοιξε πυρ εναντίον τους προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην είσοδο μίας επαγγελματικής σχολής στην πόλη Πότισκουμ, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε χτες πως θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία των οικονομιών των χωρών της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, στην ετήσια διάσκεψή της που θα πραγματοποιηθεί 14 και 15 του μήνα στην Τιφλίδα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος Πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δεν απέκλεισε χτες τη σύνδεση της Σερβίας με το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου από την Τουρκία, διευκρινίζοντας εντούτοις πως θα είναι «οικονομικά ασύμφορη για τη Σερβία». Αφορμή έδωσε «παρερμηνεία» συνέντευξής του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», όπου είχε δηλώσει ότι «είναι αδύνατη η υλοποίηση του έργου "Turkish stream" στο σερβικό έδαφος και από αυτή την κατεύθυνση δεν θα προμηθεύεται φυσικό αέριο η Σερβία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον που ανησυχεί για τη ρωσική επιρροή(2023-11-18 00:00:00.0)
Νέα δεδομένα στα Δυτικά Βαλκάνια μετά τη συμφωνία στην Ουάσιγκτον(2020-09-12 00:00:00.0)
Σε Ρωσία, Κίνα και Μέση Ανατολή ο αντίκτυπος της συμφωνίας με σφραγίδα ΗΠΑ(2020-09-09 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ερντογάν με σημαντική οικονομική ατζέντα(2017-10-11 00:00:00.0)
Θερμή υποδοχή και υπογραφές σε εννιά διμερείς συμφωνίες(2014-10-17 00:00:00.0)
Τριβές προκαλεί το «μέλλον» με την ΕΕ(2008-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ