Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» η Μάγια Πλισέτσκαγια

Το βράδυ του Σαββάτου «έφυγε» σε ηλικία 89 ετών η διάσημη Ρωσίδα χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Μάγια Πλισέτσκαγια. Την ανακοίνωση του θανάτου της έκανε ο διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι, Βλαντίμιρ Ουρίν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Μάγια Πλισέτσκαγια γεννήθηκε στις 20 Νοέμβρη του 1925 στη Μόσχα, και ήταν η μία από τις δύο μπαλαρίνες της Σοβιετικής Ενωσης που είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα». Εχει χαρακτηριστεί ως η απόλυτη μπαλαρίνα συγκρινόμενη μόνο με την άλλη μεγάλη συμπατριώτισσά της μπαλαρίνα, Αννα Πάβλοβα.

Το 1947, στα 22 χρόνια της, χόρεψε για πρώτη φορά το διπλό ρόλο της Οντέτ και της Οντίλ στη «Λίμνη των Κύκνων». Αυτόν το ρόλο ερμήνευσε εκατοντάδες φορές στη μεγάλη καριέρα της κι έκανε πολλές περιοδείες στο εξωτερικό. Η θρυλική ερμηνεία της στη «Λίμνη των Κύκνων» με τη χαρακτηριστική και μοναδική κίνηση των χεριών της, σαν φτερούγισμα κύκνου, χαρακτηρίζεται μέχρι και σήμερα κορυφαία.

Η Μάγια Πλισέτσκαγια χόρευε για τουλάχιστον 50 χρόνια στο Μπολσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ηλικιακά όρια στα οποία συνήθως αποσύρονται οι Ρωσίδες μπαλαρίνες. Το 2005, σε ηλικία 80 ετών, χόρεψε στο Κρεμλίνο το «Ave Maia» που της είχε αφιερώσει ο Μορίς Μπεζάρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ