Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την αθλητική βία. Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, που σημαίνει συζήτηση και ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό, χτες, έγιναν δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της Επιτροπής. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στην ακρόαση των φορέων. Στη δεύτερη ξεκίνησε η συζήτηση επί των άρθρων, διαδικασία που θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη. Ολα τα κόμματα δήλωσαν επιφύλαξη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Επιτροπή.
Επιφύλαξη έχει δηλώσει και το ΚΚΕ. Οπως έχει κάνει καθαρό ο ειδικός αγορητής, Γιάννης Γκιόκας, «παίρνει ορισμένα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα για την αυστηροποίηση ποινών, έλεγχο, καταστολή, για θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι αυτές που αφορούν την ΕΠΟ, τη Δικαιοσύνη, τη Διαρκή Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας» (ΔΕΑΒ), ωστόσο, όπως επισήμανε, «τα φαινόμενα της βίας δημιουργούνται από τη στιγμή που ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, που αποτελεί και το πιο δημοφιλές άθλημα, γίνονται πεδίο κερδοφορίας, γίνονται πεδίο δράσης επιχειρηματικών συμφερόντων και ανταγωνισμού». Και αυτό το πρόβλημα το νομοσχέδιο δεν το αγγίζει.
Από πλευράς υφυπουργού Αθλητισμού, πάντως, ανακοινώθηκαν αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με στόχο κυρίως να βρεθούν γέφυρες στη διαφωνία που έχει προκύψει με τις διεθνείς Ποδοσφαιρικές Συνομοσπονδίες ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ σχετικά με το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και το ενδεχόμενο κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εξελίξεις στο ζήτημα αναμένεται να υπάρξουν μετά τη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον γενικό γραμματέα της ΟΥΕΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, σήμερα.
Στις μέχρι τώρα κυριότερες αλλαγές που γνωστοποιήθηκαν περιλαμβάνονται τα εξής:
α) Για τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη θα απαιτείται διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες και δεν θα είναι μια μονομερής απόφαση.
β) Τα πρόστιμα σε ΠΑΕ και Ομοσπονδίες και οι αποφάσεις για διακοπή του πρωταθλήματος ή αποκλεισμό της έδρας θα επιβάλλονται μετά την απαραίτητη γνωμοδότηση της ΔΕΑΒ. Στην πρώτη περίπτωση η Αστυνομία θα έχει λόγο, ενώ στη δεύτερη θα απαιτείται διαβούλευση με την ΕΠΟ.
γ) Θα συμπεριληφθεί στο άρθρο 7 η υποχρέωση και της πολιτείας να ενημερώνει την ΕΠΟ για κάποια πληροφορία. Αυτό θα συμβαίνει στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.
δ) Η απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής αγώνα που μετατέθηκε ή αναβλήθηκε λόγω πληροφοριών για χειραγώγηση θα λαμβάνεται σε συνεννόηση με τη διοργανώτρια αρχή και τις ομάδες.