Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Σημάδια κλιμάκωσης της επέμβασης

Σαουδάραβες στρατιώτες ετοιμάζονται για μια νέα επίθεση
Σαουδάραβες στρατιώτες ετοιμάζονται για μια νέα επίθεση
ΣΑΝΑΑ. - ΡΙΑΝΤ.-- Την επιστράτευση των ανδρών της Εθνοφρουράς, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ιμπεριαλιστική επίθεση στην Υεμένη, διέταξε χτες βράδυ ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες για κλιμάκωση της επιχείρησης, με την παράλληλη έναρξη και χερσαίας επέμβασης στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Από τις 26 Μάρτη, οπότε ξεκίνησε η επίθεση 10μελούς στρατιωτικού αραβικού συνασπισμού με πρόσχημα την κατάληψη της εξουσίας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, από τις πολιτοφυλακές Σιιτών Χούτι, στην επέμβαση συμμετέχουν μόνο δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και των λεγόμενων «βασιλικών χερσαίων δυνάμεων». Η συμμετοχή της Εθνοφρουράς στην επέμβαση θεωρείται κλιμάκωση και εμβάθυνση της σαουδαραβικής επέμβασης στην Υεμένη.

Νωρίτερα, πάντως, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσείν Αμίρ Αμπντολάχιαν είχε εμφανιστεί αισιόδοξος πως πλησιάζει η ώρα για την επίτευξη εκεχειρίας στην Υεμένη, δίχως να αιτιολογήσει την αισιοδοξία του.

Το ίδιο 24ωρο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε την κατάρρευση του συστήματος Υγείας στην Υεμένη, αφού παρατηρούνται δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα, φιάλες οξυγόνου, ιατροφαρμακευτικό υλικό και καύσιμα. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Υεμένη, Αχμέντ Σάντουλ, ανέφερε ακόμη κρούσματα υποσιτισμού μεταξύ γυναικόπαιδων, αύξηση κατά 300% στις τιμές βασικών φαρμάκων, κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας της πολυήμερης έλλειψης τρεχούμενου πόσιμου νερού, η οποία επηρεάζει και τη βασική υγιεινή σε νοσοκομεία και κλινικές.

Τέλος, χτες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την απομάκρυνση των αλλοδαπών από την Υεμένη, εξαιτίας της έλλειψης ασφαλείας. Από τις 12 Απρίλη, ο διεθνής οργανισμός είχε καταφέρει να απομακρύνει περίπου 400 αλλοδαπούς από την Υεμένη. Μεταξύ των εκατοντάδων ξένων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Υεμένη, είναι και αρκετές δεκάδες Αμερικανοί πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ