«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και «κάντε υπομονή», λένε οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Από παλιότερη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο Καβάλας, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη |
Ακόμα και με αυτούς τους υποτιμημένους οργανισμούς, η στελέχωση του δεύτερου μεγαλύτερου δευτεροβάθμιου νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα καλύπτει το 57% των αναγκών σε ιατρικό, το 73% σε νοσηλευτικό, το 63% σε διοικητικό και 64% σε εργαστηριακό και λοιπό προσωπικό. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από 22 εκ. ευρώ το 2013 κατρακύλησε στα 18 εκ. ευρώ για το 2014 και στα 15 εκ. ευρώ για το 2015!
Επίσης, οι περικοπές των προηγούμενων χρόνων οδήγησαν σε μείωση παραγγελιών των απαραίτητων υλικών, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, «πολλές φορές οι νοσηλεύτριες αντί να επιτελούν αποκλειστικά και μόνο τα καθήκοντά τους, αναγκάζονται να προβαίνουν σε "έρευνα αγοράς", ώστε οι κλινικές να προμηθευτούν τα αναγκαία υγειονομικά υλικά, ενδεικτικό και αυτό της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».
Εκτός των άλλων, στο προσωπικό οφείλονται δεδουλευμένα από εφημερίες του 2014 και παρότι υπογράφηκε πρόσφατα ΚΥΑ για την άμεση καταβολή τους, οι ίδιοι ενημερώθηκαν ότι τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές του Πάσχα δεν επρόκειτο να πληρωθούν.
Εκτός από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν στη σύσκεψη, οι λαϊκές οικογένειες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τη συνολική υποβάθμιση των δομών Υγείας στην περιοχή. Πρόσφατα, μάλιστα, ανέκυψε ζήτημα αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στο «Πουλίδειο Γηροκομείο», όπου φιλοξενούνται 54 ασθενείς, εξαιτίας της μη καταβολής των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ, ενώ στον αέρα βρίσκονται οι συμβάσεις που έληξαν στις 31/3/2015.
«Ο λαός της Καβάλας πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και από τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε», καταγγέλλει η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ και εξηγεί: «Τι διαφορετικό από τα γνωστά επιχειρήματα περί "δημοσιονομικής ασφυξίας" της προηγούμενης συγκυβέρνησης περικλείει η τοποθέτηση του κυβερνητικού βουλευτή Δ. Εμμανουηλίδη "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"; Κατά τα άλλα "το μνημόνιο το σκίσαμε...".
'Η η τοποθέτηση περί "ορθολογικής λειτουργίας των νοσοκομείων και καταπολέμησης των παθογενειών", πόσο διαφορετική είναι από τα περί "σπάταλου κράτους που πρέπει να εξορθολογίσει τις δαπάνες..." που μας έλεγαν οι προηγούμενοι. Παράλληλα, ακούσαμε από τη βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Αλ. Τσανάκα το "κάντε υπομονή"! Και γιατί να κάνει ο λαός μας και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας υπομονή και όχι οι δανειστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι;».